Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rajavartiolaitos paljastanut useita väärennetyiksi epäiltyjä koronatestitodistuksia rajanylityspaikoilla – "Taustalla on joku taho, joka valmistaa näitä käytettäväksi Suomeen saapumiseen"

Rajavartiolaitos kertoo paljastaneensa yli 20 väärennetyksi epäiltyä koronatestitodistusta rajanylityspaikoilla maaliskuun lopulta lähtien. Niihin liittyviä tapahtumia tutkitaan lievinä, perusmuotoisina tai törkeinä väärennyksinä.

Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että väärennetyillä todistuksilla on pyritty esimerkiksi välttämään terveysviranomaisten pakolliset terveystarkastukset Helsingin satamassa ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Kaikkiaan viimeisen viiden viikon aikana on tullut esiin 13 epäiltyä väärennysrikosta, kertoo Suomenlahden merivartioston rikostorjuntayksikön päällikkö, kapteeniluutnantti Jukka Tekokoski.

– Osassa noista 13 jutusta on taustalla vähän järjestelmällisempi kuvio, ja sen takia yhdessä jutussa on useampia väärennetyksi epäiltyjä todistuksia. Tutkimusten perusteella vaikuttaa siltä, että väärennettyjä koronatestitodistuksia on todennäköisesti valmistettu moninkertainen määrä, puhutaan jo useammista kymmenistä, jopa yli sadasta, Tekokoski arvioi STT:lle.

– Siellä taustalla on joku taho, joka valmistaa näitä käytettäväksi Suomeen saapumiseen. Meillä on tavoitteena myös selvittää, että missä ja kenen toimesta nämä on valmistettu.

Erityisesti Virosta saapuva liikenne keskiössä

Tekokosken mukaan erityisesti Helsingin satama ja Virosta saapuva liikenne ovat olleet jutuissa keskiössä. Rajavartiolaitoksen tiedotteessa kerrotaan, että myös Viron poliisi- ja rajaviranomaiset ovat paljastaneet useita väärennetyiksi epäiltyjä koronatestitodistuksia, joita Suomeen matkalla olleet ovat esittäneet Tallinnan satamassa.

Tekokoski epäilee, etteivät kaikki väärennystapaukset ole vielä paljastuneet.

– Näitä todistuksiahan ei pelkästään Rajavartiolaitokselle esitetä, vaan niillä yritetään harhauttaa myös terveydenhuoltoviranomaisia ja todistuksia vaativia liikenteenharjoittajia.

– Meillä on epäily, että näitä (väärennöksiä) on käytetty laajemmin eivätkä kaikki tapaukset ole vielä paljastuneet, Tekokoski sanoo.

Suomenlahden merivartiosto muistuttaa, että negatiivinen koronatestitodistus, koronarokotustodistus tai todistus sairastetusta koronasta ei oikeuta ulkomaan kansalaisen maahantuloa. Maahanpääsyn kriteerien täyttäminen arvioidaan rajatarkastuksessa.