Verkkoyhtiö Nokia yllätti monet tarkkailijat torstaina kertomalla tuloksensa selvästä vahvistumisesta. Hitaasta 5g-loikasta kärsineen Nokian tammi–maaliskuun vertailukelpoinen liikevoitto oli 551 miljoona euroa, kun se vuotta aiemmin oli 116 miljoonaa.
Liikevaihto nousi kolme prosenttia 5,1 miljardiin euroon. Kannattavuus parani ja kassavirta oli vahva.
– Tällä vuosineljänneksellä kaikki meni putkeen, yhtiön toimitusjohtaja Pekka Lundmark sanoi mediatilaisuudessa.
Nokian vertailukelpoinen liikevoittoprosentti oli 10,9, kun se vuotta aiemmin oli 2,4. Yhtiö on aiemmin arvioinut, että luku asettuu tänä vuonna välille 7–10 prosenttia.
Lundmarkin mukaan vahva alkuvuosi luo hyvän pohjan sille, että lopullinen tulos asettuu lähelle tavoitteen ylärajaa.
Yhtiö kuitenkin pitää vuotta koskevan taloudellisen ohjeistuksen ennallaan. Toimitusjohtaja korosti tiedotustilaisuudessa moneen otteeseen, että vuosi on vasta alussa. Hän lisäsi, että kyseessä on vain yksi vuosineljännes muiden joukossa.
– Haluan painottaa sitä, että tämä on vasta ensimmäinen vuosineljännes. Tässä on paljon hyvää, niin kuin nähdään, mutta vuosi on vasta alussa, hän sanoi.
Pörssissä tulosparannus sai innostuneen vastaanoton. Kurssi kävi yli 14 prosentin nousussa ja päätyi lopulta 8,4 prosenttia plussalle.
Analyysiyhtiö Inderesin toimitusjohtaja Mikael Rautanen totesi tulosarviossaan , että Nokian kokonaisuus "näyttää paljon terveemmältä kuin olimme odottaneet".
Pandemia korostanut kiinteitä yhteyksiä
Lundmark ennakoi, että tyypillinen vuosineljännesten tulosten kausivaihtelu on aiempaa vähäisempää tänä vuonna.
Hänen mukaansa Nokian ensimmäinen kvartaali on perinteisesti ollut huono, kaksi keskimmäistä suhteellisen hyviä ja vuoden viimeinen neljännes valtavan hyvä.
– Nyt aloitimme vuoden niin hyvin, ettei ole realistista ajatella, että meillä olisi samanlainen kausivaihtelu tänä vuonna. Tämä perustuu yksinkertaisesti siihen, miten tilauskantamme on kehittynyt ja asiakkaiden ennusteet kehittyvät, Lundmark sanoi.
Hän korosti myös puolijohteiden vaikeaa saatavuustilannetta. Yhtiö onnistui turvaamaan niiden saatavuuden alkuvuonna, vaikka kysyntä ylittää tarjonnan, mutta tilanne vaatii Lundmarkin mukaan jatkuvaa seurantaa ja työtä.
Viime elokuussa Fortumin johdosta Nokian ohjaksiin siirtynyt Lundmark on erityisen tyytyväinen verkkoinfrastruktuuritoimintaan, jota siivitti 5g-yhteyksien kysynnän kasvu.
Myös nopeiden kiinteiden yhteyksien korostaminen on hänen mukaansa ollut yhtiöltä oikea valinta.
– Ihan selkeästi pandemia on ajanut investointeja kuituyhteyksiin. Operaattorit investoivat näihin paljon ja myös yritykset.
Keskiostosten arvo kasvoi Tokmannilla
Kauppaketju Tokmannin liikevaihto kasvoi tammi–maalikuussa 226,1 miljoonaan euroon. Kasvua viime vuoden vastaavasta ajasta kertyi 13,6 prosenttia.
Alkuvuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousi 6,8 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 0,3 miljoonaa euroa. Tokmannin toimitusjohtajan Mika Rautiaisen mukaan kyseessä on ennätyksellinen suuri vertailukelpoinen liikevoitto vuoden ensimmäiselle neljännekselle. Vuotta aiemmin yhtiö kertoi kammenneensa vertailukelpoisen liikevoiton plussalle ensimmäistä kertaa historiassaan.
Tokmannin kaikki tuoteryhmät kasvoivat vahvasti, ja erityisen kovaa myynnin kasvu oli vapaa-ajan ja kodintekniikan tuotteissa.
Koronapandemia heijastui kuluttajien toimintaan. Tokmannin verkkokaupan kolmen kuukauden myynti yli tuplaantui verrattuna vuodentakaiseen. Asiakaskäynnit myymälöissä vähenivät vajaan prosentin verran, mutta keskiostos kasvoi lähes 15 prosenttia.
– Ensimmäisellä neljänneksellä Tokmannin myyntikatemarginaali parani selvästi. Lisäksi kulujen tiukka hallinta onnistui hyvin. Liikevaihdon kasvu, myyntikatemarginaalin paraneminen ja kulujen hallinta kirittivät liikevoiton kasvuun, Rautiainen kertoi tiedotteessa.
Tokmanni kertoo liiketoimintakatsauksessaan, että se säilyttää arvionsa kuluvan vuoden näkymistä ennallaan. Tälle vuodelle yhtiö ennustaa lievää liikevaihdon kasvua. Konsernin vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan yltävän viime vuoden tasolle.
Nordean korkokate kasvoi ennätysripeästi
Finanssikonserni Nordean liikevoitto tammi–maaliskuussa oli 1 049 miljoona euroa. Tulos parani 75 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen, jolloin se oli 599 miljoonaa euroa.
Nordean mukaan vahva tulos perustui tuottojen voimakkaaseen kasvuun. Liiketoiminnan tuotot paranivat viidenneksellä 2,4 miljardiin euroon, ja korkokate nousi lähes 10 prosenttia 1,2 miljardiin euroon.
Konsernijohtaja Frank Vang-Jensen kertoo tiedotteessa, että korkokatteen nousu oli nopeinta kymmeneen vuoteen.
– Rahoitusmarkkinat olivat poikkeuksellisen vilkkaat. Tämä ja nousseet arvostukset tukivat nettotulosta käypään arvoon arvostettavista eristä ensimmäisellä neljänneksellä, hän sanoo tiedotteessa.
Liiketoiminnan kulut nousivat kuusi prosenttia 1,3 miljardiin euroon.
Asuntoluottojen volyymit kasvoivat vuodentakaisesta kuusi sekä luotonanto pienille ja keskisuurille yrityksille seitsemän prosenttia. Konsernin hoidossa oleva varallisuus kasvoi kolmanneksella noin 372 miljardiin euroon.
Luottotappiot erittäin vähäisiä
Vang-Jensenin mukaan liiketoiminnan volyymit jatkoivat hyvää kasvuaan kaikissa Pohjoismaissa.
– Jatkoimme kulurakenteen parantamista ja tehokkuuden optimointia samalla kun kasvatimme tuottoja, hän kertoo.
Kulut olivat kuitenkin ensimmäisellä neljänneksellä kasvusuunnassa aiempaa suurempien vakausmaksujen ja valuuttakurssimuutosten vaikutusten vuoksi. Kun näitä eriä ei oteta huomioon, kulut olivat pienemmät kuin vuosi sitten.
Luottosalkun laatu pysyi Vang-Jensenin mukaan vahvana ensimmäisellä neljänneksellä. Toteutuneita luottotappioita kertyi erittäin vähän. Nettomääräisiä luottotappioita oli ensimmäisellä neljänneksellä 52 miljoonaa euroa.
– Johdon harkintaan perustuva luottotappiovarauspuskuri pidettiin kuitenkin 650 miljoonassa eurossa, koska covid-19-pandemian täysimääräiset vaikutukset Nordean asiakkaisiin ovat yhä epävarmat, Vang-Jensen varoittaa.
Posti paransi tulosta murroksen keskellä
Oman toimialansa murroksen keskellä luoviva Posti kertoi alkuvuoden tuloksensa parantuneen. Yhtiön oikaistu liiketulos tammi–maaliskuussa parani 15 miljoonaan euroon, kun se vuotta aiemmin oli 12,6 miljoonaa euroa. Liikevaihto kasvoi kolmisen prosenttia 396 miljoonaan euroon.
Yhtiö huomauttaa, että luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia, sillä viime vuoden keväällä ostetun ruotsalaisen logistiikkayhtiö Aditron luvut ovat sisältyneet Postin lukuihin huhtikuusta 2020 alkaen.
Toimitusjohtaja Turkka Kuusisto kertoo alan nopean murroksen jatkuneen ja yhtiön kannattavan määräaikaista jakelutukea sanomalehdille sekä postilain uudistamista.
– Nämä toimet ovat välttämättömiä ja auttavat turvaamaan jakelun koko maassa etenkin, kun paperipostin määrä putoaa edelleen jyrkästi, Kuusisto sanoi tiedotteessa.
Hän korostaa, että Postin kasvun ytimessä ovat pakettiliiketoiminta ja sopimuslogistiikka Suomessa, Ruotsissa ja Baltiassa. Vahva kuluttajakysyntä siivitti pakettivolyymien 25 prosentin kasvua Suomessa ja Baltian maissa.
Osoitteellisten kirjeiden määrä laski 14 prosenttia edellisvuodesta.
Neste jäi vuodentakaisesta neljänneksellä
Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto painui 302 miljoonaan euroon vuodentakaisesta 408 miljoonasta eurosta.
Uusiutuvat polttoaineet kannattelivat yhtiötä 294 miljoonan euron vertailukelpoisella liikevoitolla. Yksikön tulos heikkeni kuitenkin vuoden takaisesta 329 miljoonasta eurosta.
– Nesteen vuosi 2021 alkoi samalla tavalla kuin edellinen vuosi päättyi. Uusiutuvat tuotteet -liiketoiminta osoitti kestävyytensä, ja öljytuotteiden markkinat olivat haasteelliset, arvioi toimitusjohtaja Peter Vanacker tiedotteessa.
Perinteiset öljytuotteet kärsivät pahoin koronasta ja alan ylikapasiteetista. Yksikön vertailukelpoinen tulos painui kahdeksan miljoonaa euroa tappiolle. Sen sijaan huoltoasemat toivat voittoa 16 miljoonaa euroa.
– Öljytuotteiden myyntimäärät olivat noin 18 prosenttia pienemmät kuin vuosi sitten, mikä johtui kysynnän laskusta, Porvoon jalostamon suurseisokin valmisteluista ja Naantalin jalostamon sulkemisesta maaliskuussa Vanacker kertoo.
Neste arvioi, että Porvoon jalostamon seisokilla on noin 110 miljoonan euron kielteinen vaikutus öljytuotteiden vertailukelpoiseen liikevoittoon pääasiassa kuluvalla vuosineljänneksellä. Uusiutuvissa tuotteissa seisokin vaikutus on –30 miljoonaa euroa.
Varastoja puretaan seisokin aikana, joten oletettavaa on, että kuluvalla vuosineljänneksellä rahavirta kääntyy positiiviseksi.
Varman eläkesijoitukset ylsivät ennätystulokseen
Työeläkeyhtiö Varma teki tammi-maaliskuussa historiansa parhaan sijoitustoiminnan osavuosituloksen. Varman sijoitukset tuottivat tammi–maaliskuussa 6,0 prosenttia eli 3,0 miljardia euroa. Sijoitusten kokonaismäärä kasvoi 52,9 miljardiin euroon, kun se vuoden alussa oli 50,2 miljardia euroa.
Yhtiön mukaan sijoitustoiminnan tulokseen vaikuttivat etenkin noteerattujen osakkeiden ja pääomasijoitusten sekä hedgerahastosijoitusten vahvat tuotot. Tulosta siivitti globaalin talouden kasvun kiihtyminen.
Varma kertoo, että koronaviruspandemian seuraukset ovat näkyneet sen toiminnassa muun muassa työkyvyttömyyseläkehakemuksina, joissa koronaviruksen aiheuttama jälkitila on keskeinen työkyvyttömyyden syy. Yhtiö odottaakin saavansa vielä huomattavasti lisää työkyvyttömyyseläkehakemuksia koronainfektioon sairastuneilta.
Terveystalo pärjää koronan keskellä, Tallink ei
Päivän muista tulosjulkistajista Terveystalo kertoi, että sen tulos koheni alkuvuonna yli 66 prosenttia.
Yhtiön oikaistu liikevoitto ennen aineettomien hyödykkeiden poistoja ja arvonalentumisia (EBITA) oli tammi–maaliskuussa 38,2 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 22,9 miljoonaa euroa.
Liikevaihto kasvoi runsaat kahdeksan prosenttia 278,7 miljoonaan euroon. Toimitusjohtaja Ville Ihon mukaan maaliskuussa yhtiön kuukausikohtainen liikevaihto ylitti ensimmäistä kertaa 100 miljoonan euron rajapyykin.
– Koronaan liittyvien palveluiden kysyntä oli edelleen vahvaa ja digi- ja hyvinvoinnin palvelut jatkoivat kasvu-uralla, Iho sanoi tiedotteessa.
Päinvastaisissa tunnelmissa tuloksestaan kertoi varustamoyhtiö Tallink , jonka alkuvuoden tulos heikkeni entisestään. Sen tammi–maaliskuun liiketulos oli 30 miljoonaa euroa tappiolla, kun vastaava luku oli vuosi sitten jo 26 miljoonaa euroa pakkasella. Liikevaihto notkahti kaksi kolmasosaa vajaaseen 54 miljoonaan euroon.
Koronapandemiasta ja matkustusrajoituksista kärsinyt yhtiö kertoo odottavansa innolla matkustamisen helpottumista ainakin Euroopan sisällä. Sitä ennen toimitusjohtaja Paavo Nogene korostaa joustavuuden ja luovuuden merkitystä yhtiölle.
– Pidämme kaikki kustannukset tiukasti hallinnassa, etsimme vaihtoehtoisia tulonlähteitä ja tarkastamme sekä lyhyen että pitkän aikavälin suunnitelmiamme viikoittain, hän sanoi tiedotteessa.
_____________________________________
Korjattu uutista klo 15.10 Nordean hoidossa oleva varallisuus kasvoi kolmanneksella noin 372 miljardiin euroon, ei miljoonaan euroon.