Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saksan perustuslakituomioistuin: Nykyiset päästötavoitteet eivät riitä, puuttuvat tavoitteet vuoden 2030 jälkeen uhkaavat nykynuorten perusoikeuksia

Ilmastolaista ja sen päästövähennyksistä olivat valittaneet useat ympäristöaktivistit niin Saksasta kuin ulkomailta, muun muassa ruotsalaisen Greta Thunbergin (kuvassa keskellä) perustama Fridays for Future -liike. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan korkeimman oikeusasteen mukaan maan ilmastolakia täytyy parantaa. Perustuslakituomioistuin arvioi, että nykyiset suunnitelmat päästövähennyksistä uhkaavat asettaa liian suuren taakan tulevien sukupolvien harteille ja kaventaa siten heidän perusoikeuksiaan.

Vuonna 2019 hyväksytyn lain mukaan Saksa tavoittelee ilmastopäästöjensä vähentämistä 55 prosenttiin vuoden 1990 tasosta vuoteen 2030 mennessä. Tuomioistuimen mukaan hallituksen täytyy asettaa tavoitteita myös tämän jälkeiseen aikaan ja ryhtyä valmistelemaan niiden saavuttamista.

Tuomarit antoivat valtiolle ensi vuoden loppuun saakka aikaa tilanteen korjaamiseen.

Karlsruhen tuomioistuin torjui samalla valituksen, jonka mukaan Saksan hallitus olisi laiminlyönyt velvollisuutensa kansalaisten suojelemiseksi ilmastonmuutokselta.

Ilmastolaista ja sen päästövähennyksistä olivat valittaneet useat ympäristöaktivistit niin Saksasta kuin ulkomailta, muun muassa ruotsalaisen Greta Thunbergin perustama Fridays for Future -liike.

Perustuslakituomioistuin totesi päätöksessään monien valituksen tehneiden olevan hyvin nuoria, minkä vuoksi vähennystavoitteiden puuttuminen vuoden 2030 jälkeiseltä ajalta uhkaa heidän perustuslaillisia vapauksiaan.

---

Lähteenä myös Der Spiegel.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut