Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erityistilintarkastus: Useassa VTV:n hankinnan kilpailutuksessa puutteita

Erityistilintarkastuksessa on selvinnyt, että useita Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) hankintoja ei ole kilpailutettu, vaikka niiden kokonaisarvo neljän vuoden jaksolla ylittää kansallisen kynnysarvon, joka on 60 000 euroa.

Tarkastuksen kohteena oli VTV:n hyllytetyn pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin ja ylimmän johdon matkustus- ja edustuskulujen sekä muiden hankintojen tarkastus viime vuodesta lähtien. Raportti on luovutettu tänään eduskunnan tilintarkastajille.

Eduskunnan tilintarkastajat huolehtivat eduskunnan ja sen virastojen tilien ja hallinnon tarkastamisesta.

Raportista käy ilmi, että Yli-Viikarin matkasuunitelmat ovat puutteellisia sisältäen vain matkasta aiheutuvat päivärahat. Viraston matkustusohjeen mukaan suunnitelmiin pitäisi kirjata myös matkasta aiheutuvat kustannukset, kuten lennot, hotellit tai taksikulut.

Lisäksi Yli-Viikarin matkalaskujen liitetiedoista puuttuu tositteita, kuten maihinnousukortteja tai hotellin maksukuitteja, vaikka ohjeen mukaan laskulle tulee liittää kaikki matkaan liittyvät asiakirjat.

Matkasuunnitelmia on lisäksi lähetetty hyväksyttäväksi juuri ennen matkaa.

– Matkasuunnitelmat on hyväksytty näin ollen vasta pääjohtajan lähdettyä virkamatkalle, tarkastuksessa todetaan.

Myös mahdollisten lentomatkoista kertyneiden bonuspisteiden eli niin sanottujen lentopisteiden käyttöä selvitettiin.

– Tarkastamistamme lentomatkoista ei ilmene, että niitä olisi tehty lentopisteillä tai matkaluokan korotuksia olisi tehty lentopisteillä.

Lentopisteet ovat työnantajan omaisuutta, joten kertyneet lentopisteet tulisi käyttää hyödyksi seuraaviin virkalentoihin.

Yli sadantuhannen euron hankintoja ilman kilpailutusta

Tarkastuksen mukaan hankintojen kilpailuttamatta jättämistä on perusteltu esimerkiksi sillä, että vastaavalle hankinnalle ei ole muita toimittajia. VTV ei kuitenkaan ole toimittanut varmentavaa dokumentaatiota siitä, että muita vaihtoehtoja olisi tarkasteltu tai laskettu kustannuksia toisen toimittajan järjestelmästä.

Mukana on esimerkiksi hankinta rahoituspalvelu MacroBond Financialilta , jota ei ole kilpailutettu. Raportin mukaan hankinta ylittää kansallisen kynnysarvon neljän vuoden ajanjaksolla ollen yhteensä noin 107 000.

Lisäksi on tilattu Novetokselta valmennusta. Kaikilta osin ei ilmene dokumentoitua tietoa, miksi kyseiseen toimittajaan oli päädytty. Toimittajaa ei ole kilpailutettu, vaikka hankinta on tullut kustantamaan vuosina 2018–2020 yli 113 000 euroa, raportista ilmenee.

Epäselvyyksiä tutkii myös keskusrikospoliisi

VTV:n ja Yli-Viikarin toimintaa selvitetään tällä hetkellä myös muilla tahoilla. Eduskunnan tarkastusvaliokunta valmistelee taloudenpitoa tarkastelevaa mietintöä.

Tarkastusvaliokunta käynnisti helmikuussa selvityksen muun muassa sisäistä valvontaa ja riskienhallintaa sekä hyvän hallinnon periaatteita koskevien säännösten noudattamisesta VTV:n taloudenhoidossa.

Valiokunta on kuullut asiantunt​ijoita muun muassa eduskunnan hallinnosta, sisäisestä tarkastuksesta ja tilintarkastuksesta sekä valtiovarainministeriöstä ja VTV:stä. Mietinnön valmistuminen on viivästynyt alkuperäisestä tavoitteesta. Se pyritään saamaan valmiiksi toukokuun aikana.

Myös keskusrikospoliisi tutkii kahta asiakokonaisuutta, joista toinen liittyy viraston työntekijän kanssa tehtyyn sopimukseen ja toinen Finnair -lentopisteisiin. Yli-Viikaria epäillään päättämissopimuksen osalta törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä ja Finnair-pisteiden osalta maksuvälinepetoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Eduskunnan kansliatoimikunta päätti huhtikuun alkupuolella pidättää Yli-Viikarin pääjohtajan virasta rikostutkinnan ajaksi.

Mediatietojen mukaan Yli-Viikari harkitsee hyllytyksensä viemistä hallinto-oikeuteen.