Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vanhus asui roskien keskellä 10 vuotta Keravalla – hälytystehtävä paljasti vyötäröön saakka ulottuvat roskakasat asunnossa

Asuminen: Keravalaisvanhuksen roskia pullollaan olleessa asunnossa oli iso palokuorma. Onneksi tuli ei päässyt leviämään kerrostalokodissa.

Tavaranpaljous voi aiheuttaa paloturvallisuusriskin. Jos palokuorma on liian suuri, voi pelastusviranomainen asettaa määräajan, johon mennessä liiasta tavarasta on luovuttava. Kuvituskuva. Terhi Karhuniemi

Satu Jalo

Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palomiehet törmäsivät hiljattain tehtävällään erittäin sotkuisessa kunnossa olevaan asuntoon Keravalla, kun yksin asuvan vanhuksen kodissa meinasi syttyä tulipalo. Päivystävän palomestarin Jukka Paldaniuksen mukaan vanhuksen kerrostalokoti oli sotkuisin, mitä hän on liki parikymmenvuotisen uransa aikana nähnyt.

– Vanhuksen henkilökohtainen elämänhallinta oli riistäytynyt täysin. Hän ei ollut kymmeneen vuoteen siivonnut, joten roskia, kuten pitsalaatikoita ja mainoslehtiä, oli yksiön lattialla vyötäröä myöten. Sosiaalitoimi ei ollut ottanut koppia, vaikka heillä oli tämä tiedossa. Tieto oli myös isännöitsijällä ja huoltoyhtiöllä, koska naapurit olivat tehneet vanhuksesta ilmoituksia hajuhaittojen ja roskien vuoksi.

Jos tuli olisi päässyt leviämään asunnossa, olisi keikasta tullut Paldaniuksen mukaan hankala ja pitkäkestoinen suuren palokuorman vuoksi.

– Tein asiasta meidän palotarkastuspuolelle palovaara-ilmoituksen ja meidän palotarkastaja käy myöhemmin tarkastamassa asunnon. Myös poliisi teki asiasta kirjauksen. Tämä mies oli todella surullinen, syrjäytynyt tapaus.

Vanhus ei enää palaa asuntoonsa, vaan hänet toimitettiin poliisin avustamana sosiaalihuollon hoiviin pelastustehtävän jälkeen.

– Asunto joudutaan varmasti remontoimaan, kunhan se saadaan ensin tyhjennettyä. Asunnon seinät ja katto olivat tupakoinnin vuoksi aivan ruskeita. Roskien joukossa voi olla matoja ja ties mitä eliöitä.

Asunto joudutaan varmasti remontoimaan.

Keravan aikuissosiaalityön johtava sosiaalityöntekijä Heini Kuosmanen ei ota kantaa yksittäistapaukseen, vaan puhuu yleisellä tasolla. Hän myöntää, ettei elämänhallintansa menettäneen vanhuksen tapaus ole aivan tavaton.

– Jos ei ole lähipiiriä, ja hän on hoitanut esimerkiksi laskunsa itse, voi tällainen jäädä pitkäänkin ympäristöltä huomaamatta, Kuosmanen sanoo.

Pelastuslaitoksen tietojen mukaan keravalaisvanhus oli sosiaalihuollon asiakas, mutta se ei tarkoita, että hänen asumiseensa olisi kaupungin puolelta kiinnitetty huomiota.

– Asiakkaan ei ole pakko päästää sosiaaliviranomaisia asuntoonsa, koska asiakkuus on vapaaehtoista. Mutta jos on perusteltu syy epäillä ihmisen terveyden tai turvallisuuden olevan vakavasti vaarassa, on sosiaalityöntekijällä oikeus päästä tällaisen ihmisen asuntoon. Jos taas asiakas on edunvalvonnassa, on oma päätäntävalta rajoitetumpi.

Terveystarkastaja Ari Antila Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta huomauttaa, että yleensä asunnon siivottomuudesta kannattaa kääntyä ensimmäisenä taloyhtiön puoleen.

Terveystarkastajalle asia kuuluu vasta, kun asunnon siivottomuudesta on terveydellistä haittaa joko asukkaalle itselleen tai naapureille.

– Jos terveyshaittaepäily on, voimme tehdä tarkastuksen ja antaa siivouskehotuksen. Usein haitanaiheuttaja on kykenemätön hoitamaan asiaa itse, eikä ala viranomaisen kehotuksestakaan siivoamaan. Silloin sosiaalipuoli voi astua kuvaan mukaan ja järjestää siivousapua.

Siivottomuuden taustalla on yleensä asukkaan ongelmia, kuten mielenterveys- tai päihdeongelmat. Antila muistuttaa, että siisteys on subjektiivinen asia. Joskus ulkoisesti itsestään huolta pitävän henkilön koti saattaa olla hyvinkin siivoton.

– Sitten on näitä hamstraajia, joille roskatkin voivat olla arvokkaita. Heille on paha mennä sanomaan, että sinun pitäisi heittää tuo ja tuo pois. Mutta kyllähän elintarvikepohjainen jäte haisee ja voi esimerkiksi tuoda asuntoon haittaeläimiä. Lisäksi jäte voi pilata sisäilman laadun ja aiheuttaa talossa jopa rakenteellisia ongelmia.

Antilan mukaan ilmoituksia asunnon siivottomuudesta tulee hänelle melko harvoin.

– Alueeltani (Järvenpää, Kerava, Mäntsälä) tulee ehkä yksi vuodessa. Ja yleensä nämä tuntuvat hoituvan kiinteistön omistajan puuttumisella. Mutta kyllä tässä vuosien aikana on tullut nähtyä yhtä sun toista.

Näin teet huoli-ilmoituksen

Kerava

Jos olet huolissasi omasta tai läheisesi tilanteesta tai arjessa selviytymisestä voit ottaa yhteyttä iäkkäiden palvelutarpeen arviointitiimiin ma-pe klo 9–14 p. 09-2949 3231. Akuuteissa tapauksissa soita hätänumeroon 112. Sosiaalihuollon palvelut:

Soita: Tavoitat sosiaalipalveluiden ammattilaiset aikuisten asioissa puhelinpalvelun kautta numerosta 09 29 49 2120 (ma-to klo 8–15 ja pe ja juhlapyhien aattoina 8–13).

Asioi henkilökohtaisesti: Käy aikuissosiaalityön ohjaus- ja neuvontapisteessä (ma-pe 9–11) Sampolan palvelukeskuksessa.

Tee huoli-ilmoitus kirjallisesti: Täytä lomake ”Yhteydenotto sosiaalihuollon palvelujen tarpeesta” (löytyy Keravan verkkosivustolta aikuissosiaalityön tiedoista) ja toimita se postitse Sampolan palvelukeskukseen aikuissosiaalityön yksikköön. Ilmoituksen voi tehdä nimettömänä.

Keusote (mm. Järvenpää ja Tuusula)

Kuka tahansa ikääntyneen tilanteesta huolestunut henkilö voi tehdä huoli-ilmoituksen. Ilmoituksen voi tehdä sähköisesti, puhelimitse tai postitettavalla lomakkeella. Sen voi tehdä halutessaan nimettömänä.

Kiireellisissä tilanteissa ole yhteydessä puhelimitse sosiaalipäivystykseen 019 226 0400 (ma−to 8−15 ja perjantai sekä arkipyhien aatot 8−13).

Aukioloaikojen ulkopuolella soita Keski-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystykseen 019 711 0721.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut