Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yle: Tosi-tv-ohjelmien osallistujasopimuksissa huomattavia epäkohtia, asiantuntijoiden mukaan sopimukset rajoittavat perusoikeuksia

Big Brother -talon ohjaamoa esiteltiin viime syyskuussa. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Suomalaisten tosi-tv-ohjelmien osallistujasopimuksissa on paljastunut huomattavia epäkohtia, ilmenee Ylen selvityksestä. Yle hankki nähtäväkseen osallistujasopimuksia kolmesta eri ohjelmasta – Temptation Island Suomi, Big Brother Suomi sekä Au pairit – ja kävi sopimusten sisältöä läpi Helsingin yliopiston sopimusoikeuden asiantuntijoiden kanssa.

Asiantuntijat arvioivat, että sopimuksissa on useita kohtuuttomia tai jopa lainvastaisia kohtia. Sopimuksissa puututaan muun muassa perusoikeuksiin, kuten liikkumisvapauteen ja sananvapauteen.

Tuotantoyhtiöiden sopimuksissa on tiukkoja salassapitopykäliä, joiden rikkomisesta voi seurata osallistujille kymmenientuhansien eurojen sakko.

Au paireja tuottava Aito Media vastasi Ylelle, että "salassapitovelvoite ja sopimussakko ovat normaali käytäntö televisiotuotannoissa ja monissa muissa sopimuksissa".

Temptation Islandia tuottava Banijay Finland totesi, että osallistujasopimukset ovat tuotannon ja osallistujien välisiä. Big Brotherin tuotantoyhtiö Endemol Shine Finland ei vastannut Ylen kysymyksiin sopimuksista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut