Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun sanktioiden takia

Euroopan unioni on kutsunut Venäjän suurlähettilään puhutteluun Venäjän asettamien sanktioiden takia. EU:n tiedottajan Peter Stanon mukaan suurlähettilään on määrä tavata EU:n edustajia myöhemmin tänään ja tälle tullaan ilmaisemaan, että EU tuomitsee sanktiot voimakkaasti.

Venäjä asetti perjantaina maahantulokiellon kahdeksalle EU-virkamiehelle. Maahantulokieltolistalla on muun muassa EU-parlamentin puheenjohtaja David Sassoli.

– Nämä vastasanktiot ovat tietysti erittäin poliittisesti motivoituneita, eikä niillä ole mitään juridista oikeutusta, Stano sanoi.

Euroopan neuvoston, Euroopan komission ja Euroopan parlamentin johtajat tuomitsivat jo perjantaina yhteisessä lausunnossaan Venäjän asettamat sanktiot.

Venäjän mukaan maahantulokiellot ovat vastaus EU:n maaliskuussa venäläisille virkamiehille asettamiin pakotteisiin. Syynä näille pakotteille oli venäläisen oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin vangitseminen.

Venäjän ja EU:n välit ovat kiristyneet entisestään kevään aikana muun muassa Navalnyin sekä Venäjän Ukrainan rajoilla tekemien sotilaallisten manööverien takia. Jännitteitä lisäsi huhtikuussa myös Tshekin hallituksen ilmoitus siitä, että venäläisvakoojat olivat Tshekissä vuonna 2014 tapahtuneen ammusvaraston räjähdyksen takana. Tämän jälkeen Venäjä ja useat EU-maat karkottivat toistensa diplomaatteja.