Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Kuntavaalien ehdokashakemukset jätettävä tänään, Delhi pyytää puolustusvoimilta apua koronakatastrofiin

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Kuntavaalien ehdokashakemukset jätetään viimeistään tänään

Koronavirustilanteen vuoksi kesäkuulle siirrettyjen kuntavaalien ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on tänään. Puolueiden ja valitsijayhdistysten tulee toimittaa ehdokaslistansa kunnan keskusvaalilautakunnalle ennen kello 16:ta.

Ehdokasasettelu ja ehdokkaiden vaalinumerot vahvistetaan ensi viikon perjantaina 14. toukokuuta.

Ennakkoäänestys kotimaassa järjestetään 26.5.–8.6. ja ulkomailla 2.–5.6.2021. Kotimaan ennakkoäänestysaikaa pidennettiin kahteen viikkoon, jotta turvallinen äänestäminen koronapandemian aikana helpottuisi. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 13. kesäkuuta.

Koululaisten koronakokemukset vaihtelevat paljon, vaikka kavereiden kaipuu yhdistääkin

Jyväskyläläisten kolmasluokkalaisten korona-ajan kokemuksissa toistuvat toisaalta tylsistymisen kokemukset ja kaipuu kavereiden pariin, mutta myös kotona vietetystä ajasta nauttiminen. Näin käy ilmi lapsiasiavaltuutetun toimiston viime syksynä kolmesta koulusta keräämästä aineistosta.

Tutkimuksen tehnyt suunnittelija Karri Kekkonen kertoo, että lasten kokemukset korona-ajasta vaihtelevat paljon. Osalle poikkeusajassa on ollut paljon hyviäkin puolia, mutta osalle muun muassa etäkoulu on ollut selvästi raskas asia, kun opetuksessa ei saa yhtä paljon tukea kuin tavallisesti.

Kaikkiaan vastauksia saatiin 117, ja valtaosa niistä oli piirroksia.

Tänään on osalle viimeinen päivä korjata esitäytettyä veroilmoitusta

Osalle veronmaksajista tänään on viimeinen päivä tehdä korjauksia tai täydennyksiä viime vuoden esitäytettyihin veroilmoituksiin.

Oman määräpäivän voi tarkastaa esitäytetystä veroilmoituksesta tai OmaVero-palvelusta verkossa. Lopuille veronmaksajille määräpäivät ovat viikon päästä tiistaina 11. toukokuuta sekä viikkoa myöhemmin tiistaina 18. toukokuuta.

Tänään on lisäksi viimeinen päivä tehdä korjauksia tai täydennyksiä kiinteistöveroon liittyen.

Hovi alkaa käsitellä Somerolla kesken varusmiespalveluksen kadonneen naisen kuolemaa

Turun hovioikeudessa alkaa tänään käsittely Somerolla kesällä 2019 kadonneen naisen kuolemasta. 21-vuotias Milla Aronen ilmoitettiin kadonneeksi, kun hän ei palannut palvelukseen Porin prikaatiin. Hänen etsintöjään seurattiin julkisuudessa tarkasti.

Syyttäjät ja omaiset vaativat, että naisen entinen poikaystävä tuomitaan murhasta. Käräjäoikeus hylkäsi aiemmin murhasyytteen ja tuomitsi miehen alle kolmen vuoden vankeuteen törkeästä kuolemantuottamuksesta ja hautarauhan rikkomisesta.

Mies on myöntänyt aiheuttaneensa naisen kuoleman ja hävittäneensä ruumiin.

Uutissuomalainen: Luvanvaraisten jätteiden vienti nousi huippulukemiin, tuonti niin ikään kasvanut

Luvanvaraisia jätteitä vietiin Suomesta ulkomaille viime vuonna enemmän kuin kertaakaan noin vuosikymmeneen, kertoo Uutissuomalainen. Tieto on peräisin Suomen ympäristökeskuksen tilastoista.

Viennin määrä nousi viime vuonna noin 340 000 tonniin. Määrä on ollut tätä suurempi vain vuosina 2008 ja 2011.

Viennin kokonaismäärästä ei kuitenkaan ole tarkkaa tietoa, sillä tilastoissa näkyvät vain jätesiirtolupaa edellyttävät jätteet.

Tuontiluvan vaativia jätteitä tuotiin Suomeen noin 143 000 tonnia, mikä on edellisvuotta vähemmän mutta kuitenkin aiempia vuosia korkeampi.

Intian pääkaupunki pyytää puolustusvoimilta apua katastrofaalisessa koronatilanteessa

Intian pääkaupungissa Delhissä viranomaiset ovat pyytäneet apua puolustusvoimilta rajussa koronatilanteessa. Asiasta uutisoivat muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC ja intialainen Hindustan Times.

Pääkaupungin hallinto haluaa, että puolustusvoimat pystyttäisi, operoisi ja johtaisi koronapotilaiden hoitoon tarkoitettuja keskuksia, joissa olisi noin kymmenentuhatta lisähapella varustettua sairaalapaikkaa ja tuhat teho-osastopaikkaa.

Intian koronatilanne on viime viikkoina muuttunut katastrofaaliseksi. Huhtikuun aikana kirjattiin noin seitsemän miljoonaa uutta koronatartuntaa. Delhi on yksi kriisin keskittymistä.

Biden nostaa Yhdysvaltoihin päästettävien pakolaisten määrää 62 500:aan

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmoittanut nostavansa maahan päästettävien pakolaisten määrää tänä vuonna 62 500:aan.

Bidenin edeltäjän Donald Trumpin hallinnon aikana yläraja maahan päästettäville oli 15 000.

Biden oli jo aiemmin luvannut harjoittaa kaudellaan edeltäjäänsä inhimillisempää maahanmuuttopolitiikkaa. Hänen hallinnossaan on kuitenkin kohdattu haasteita, kun viime kuukausien aikana etelärajalta Yhdysvaltoihin pyrkivien siirtolaisten määrä on ollut kasvussa.

Viime kuussa Valkoisesta talosta sanottiin, että yläraja pidettäisiin tänä vuonna 15 000:ssa, sillä hallinto tarvitsi lisäaikaa maahanmuuttopolitiikan suunnitteluun.

Bill ja Melinda Gates ilmoittivat eroavansa 27 aviovuoden jälkeen

Microsoftin perustaja Bill Gates ja hänen vaimonsa Melinda Gates ilmoittivat maanantaina eroavansa 27 vuoden avioliiton jälkeen. Pari kertoi erostaan Twitterissä.

Gatesit aikovat kuitenkin jatkaa yhteistä työtään Bill ja Melinda Gatesin säätiössä. Massiivinen hyväntekeväisyysjärjestö rahoittaa esimerkiksi terveyteen, sukupuolten tasa-arvoon ja koulutukseen liittyvää työtä.

Bill ja Melinda Gates menivät naimisiin vuonna 1994. Heillä on kolme yhteistä lasta.

Pikkuleijonat jatkaa MM-välieriin kaadettuaan Sveitsin

Pikkuleijonat jatkaa välieriin Yhdysvalloissa järjestettävissä poikien alle 18-vuotiaiden jääkiekon MM-kisoissa. Suomi päihitti puolivälierissä Sveitsin 2–0.

Maaleista vastasivat toisessa erässä Samu Salminen ja kolmannessa erässä Aleksi Heimonsalmi.

Suomi tuli alkulohkossaan ensimmäiseksi. Sveitsi sen sijaan oli lohkossansa neljäntenä eli viimeinen jatkoon päässyt.

Mark Selby vei snookerin maailmanmestaruuden neljättä kertaa

Mark Selbystä on tullut snookerin maailmanmestari Englannin Sheffieldissä. Selby päihitti Shaun Murphyn luvuin 18–15.

37-vuotias Selby on voittanut maailmanmestaruuden aiemmin kolmesti, viimeksi vuonna 2017. Maailmanmestaruus kasvattaa Selbyn ranking-turnausvoitot 20:een, joista kolme on peräisin kuluneelta kaudelta.

Selby saa voitostaan puoli miljoonaa puntaa (vajaat 580 000 euroa), ja Murphy pokkaa kakkossijastaan 200 000 puntaa (noin 230 000 euroa).