Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kevätkylvöt käynnistyneet Etelä-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla

Talven paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

Marja Juonala / STT

Kevätviljojen kylvöjä päästiin aloittamaan Etelä-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan suotuisimmilla alueilla runsas viikko sitten. Näillä alueilla kylvötyöt ovat vielä keskimääräisessä aikataulussaan, jos sää pysyy poutaisena ja ilmat lämpenevät hieman. Myös muualla Suomessa kevätkylvöjen arvioidaan pääsevän täyteen vauhtiin tämän kuun puolivälissä, kertoo ProAgria Keskusten Liitto kevään ensimmäisessä kasvutilannekatsauksessa.

Pellot ovat kuivuneet vaihtelevasti kylvökuntoon runsaslumisen talven ja viileän huhtikuun jälkeen.

Talven paksu lumipeite tarjosi hyvän suojan talvehtiville kasveille. Talvituhot ovat olleet vähäisiä, ja nurmet, syysviljat, syysöljykasvit sekä marja- ja omenakasvustot ovat talvehtineet hyvin. Hitaan kasvuunlähdön ansiosta yöpakkaset eivät ole aiheuttaneet suurempia vaurioita kasvustoihin.

Sokerijuurikkaan kylvöt on aloitettu Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Etelä-Suomen rannikkoalueella. Pohjanmaalla sokerijuurikkaan kylvöt ovat alkamassa lähipäivinä. Rapsin kylvöjen arvioidaan alkavan Etelä-Pohjanmaata myöten viikon kuluessa. Kevätrypsin kylvöjen odotetaan alkavan toukokuun puolivälissä.

Suuret hanhi- ja joutsenparvet ovat paikoin aiheuttaneet vahinkoja syyskasveille ja nurmille, ja niiden pelätään tuhoavan myös kevätkylvöksiä.

Mansikan kasvu alussa

Varhaisperunoiden istutukset aloitettiin Varsinais-Suomessa ja Turunmaan saaristossa jo maaliskuun alkupuolella. Etelä-Suomessa ja Pohjanmaan rannikkoalueella varhaisperunoiden istutukset käynnistyivät huhtikuussa. Yöhallat ovat koetelleet varhaisperunakasvustoja, mutta hallasuojauksien ansiosta kasvustot ovat säästyneet suurimmilta vioituksilta.

Varhaisherneen kylvöt käynnistyivät huhtikuun alussa Etelä-Suomessa ja jatkuvat vielä sadonajoituksen mukaisesti. Varhaisporkkanan kylvöjä on jo tehty, ja kesäporkkanan sekä muiden juuresten kylvöt ovat pian käynnistymässä.

Sipulin kylvöt ja istutukset aloitettiin Ahvenanmaalla kaksi viikkoa sitten. Ensimmäisiä varhaiskaaleja ja -salaatteja päästiin istuttamaan jo pääsiäisen jälkeen Etelä-Suomessa. Mansikan kasvu ja pensasmarjojen sekä omenapuiden silmujen kehittyminen ovat alussa Etelä- ja Keski-Suomessa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut