Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Verottaja ei valita hallinto-oikeuden päätöksestä hyvätuloisten nimien julkisuudesta

Verottaja ei aio valittaa hallinto-oikeuden nimitietojen julkisuutta koskevasta päätöksestä. Oikeus linjasi huhtikuussa muun muassa, että verotietojensa luovuttamista medialle vastustaneiden henkilöllisyys ei ole salassa pidettävä tieto.

Verohallinto on viimeiset kaksi vuotta antanut EU:n yleisen tietosuoja-asetuksen nojalla yli 100 000 euroa tienaaville mahdollisuuden kieltää omien verotietojensa luovuttaminen medialle annettavissa listauksissa. Viime vuonna tietojensa luovuttamista vastusti yli 4 000 hyvätuloista.

– Hallinto-oikeus on asian näin ratkaissut, ja kunnioitamme oikeuden päätöstä. Hyvä, että ratkaisu on saatu, eikä epäselvä tilanne pitkity, Verohallinnon viestintäjohtaja Kati Kalliomäki sanoo tiedotteessa.

Hallinto-oikeuden ratkaisu tarkoittaa, että Verohallinnon on jatkossa annettava pyydettäessä myös listoilta aiempina vuosina poistettujen nimet. Valitusaika päättyy toukokuun lopulla, minkä jälkeen hallinto-oikeuden päätös jää voimaan.

– Nyt kun joudumme lisäksi kertomaan vastustaneiden nimet, menee vastustamisoikeudelta käytännössä pohja pois, Kalliomäki toteaa.

– Nähtäväksi jää, kuihtuuko vastustamisoikeus itsekseen pois. Asiakkaan harkintaan jää, kannattaako hakea tietojen poistoa, kun media kuitenkin voi saada poistetut nimet.

Verottaja vastusti nimien luovuttamista

Hallinto-oikeudesta ratkaisua verottajan toiminnalle hakivat useat median edustajat. Valituksissa vaadittiin myös eniten tienanneiden listauksen luovuttamista täydellisenä. Tässä hallinto-oikeus taipui verottajan kannalle ja katsoi, että Verohallinnolla ei ole velvollisuutta tuottaa listausta tulokärjestä niin, että tietojensa luovuttamista vastustaneet olisivat listalla mukana.

Useat mediat olivat lisäksi pyytäneet Verohallinnolta tietoa vastustamisoikeutta käyttäneiden henkilöllisyydestä. Tietoja oli pyydetty nimilistoina ja diaariotteina. Tässä hallinto-oikeus tuli median kannalle.

Hallinto-oikeuden päätös koski vuoden 2018 verotietoja, jotka tulivat julkisiksi syksyllä 2019.