Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen sotilastiedustelun ensimmäinen julkinen katsaus näkee päivänvalon torstaina

Suomen sotilastiedustelu julkistaa torstaina raportin toiminnastaan. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun sotilastiedustelusta raportoidaan meillä julkisesti.

Katsauksessa kerrotaan muun muassa sotilastiedustelun tehtävistä, kohteista, suorituskyvyistä ja sotilastiedustelulakien vaikutuksesta tiedustelun toimintaan.

Sotilastiedustelun luonteesta johtuen esimerkiksi yksittäisistä tapauksista katsauksessa ei kerrota. Suuri osa toiminnasta ei ole julkista, mutta sotilastiedustelulaki kuitenkin edellyttää, että yleisistä periaatteista ja toimintatavoista kerrotaan, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

– Verrattuna suojelupoliisiin voi sanoa, että suojelupoliisilla on ehkä hieman suurempi liikkumatila kuin mitä sotilastiedustelulla on kertoa asioistaan, Arhippainen sanoo.

Suomessa siviili- ja sotilastiedustelun laillisuutta valvoo tiedusteluvalvontavaltuutettu Kimmo Hakonen. Valtuutettu on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka työskentelee yhdessä tietosuojavaltuutetun toimiston kanssa.

Valtuutettu valvoo suojelupoliisin, Pääesikunnan tiedusteluosaston ja Puolustusvoimien tiedustelulaitoksen toimintaa.

Tiedustelulainsäädäntö otettiin Suomessa käyttöön kesäkuussa 2019.