Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU ja Britannia sopuun lähettilään asemasta kuukausien väännön jälkeen

EU ja Britannia ovat päässeet sopuun kuukausia velloneessa kiistassa EU-lähettilään asemasta Britanniassa. EU:n edustajalla on Britanniassa suurlähettilääseen vertautuva täysi diplomaattinen status, unionin ja Britannian yhteislausumassa todetaan.

Asiasta ilmoittivat EU:n ulkosuhteiden edustaja Josep Borrell ja Britannian ulkoministeri Dominic Raab, jotka neuvottelivat laajemminkin EU:n ja Britannian ulko- ja turvallisuuspoliittisesta yhteistyöstä G7-maiden ulkoministerikokouksen yhteydessä.

Alkuvuoden käynnissä olleessa diplomaattisessa torailussa oli kyse siitä, että unionin jättänyt Britannia ei aiemmin halunnut myöntää EU:n edustajalle suurlähettilään asemaa Britanniassa. Eri maissa olevien EU-edustustojen johtajilla on tyypillisesti suurlähettilääseen vertautuva asema, mutta Britannia esitti edustuston päällikölle etuoikeuksista riisutumpaa kansainvälisen järjestön edustajan asemaa.

Vaikka Britannia ehti vakuuttaa, ettei lähettilään asemalla ole vaikutusta työskentelyyn Britanniassa, EU:ssa Britannian esittämä status tulkittiin poliittiseksi tölväisyksi. Viime vuonna Britannian siirtymäkaudella EU:n lähettilääksi nimitetty Joao Vale de Almeida alleviivasi viime viikolla, että kyse on tärkeistä tunnustuksen ja kunnioituksen periaatteista.

Britannialla on Brysselissä oma edustusto, joka hoitaa maan EU-suhteita. Kiista ulottui myös Britannian lähettilääseen, jonka korkean tason tapaaminen Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Charles Michelin kanssa lykättiin.