Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Pitääkö olla aina ensin esimerkkitapaus?" kysyy Keravalla pahoinpidellyn tytön äiti – näin tapahtumat johtivat väkivallantekoon

Alakouluikäinen tyttö pahoinpideltiin rajusti lauantai-iltana Anttilan talon katoksessa Keravan keskustassa.

Pahoinpidellyn tytön äiti kertoo nyt, miten tapahtumat johtivat väkivallantekoon.

Kaikki alkoi Keravan asemalta, jonne tyttö oli palannut shoppailureissulta. Asemalla tyttö näki ystävänsä muiden nuorten kanssa.

Ystävänsä kera tyttö suuntasi kohti Prismaa juotavaa ostaakseen. Asemalla ollut muu nuorisojoukko tuli tyttöjen perässä, äiti kertoo.

Anttilan talon katoksessa tytön kuitenkin yllätti kolme poikaa perässä tulleesta nuorisojoukosta.

– Siinä kohtaa pojat hyökkäsivät hänen kimppuunsa ja alkoivat pahoinpitelemään, äiti kertoo.

Tyttöä nöyryytettiin. Häntä lyötiin, potkittiin, tönittiin ja revittiin vaatteista. Hänet myös pakotettiin polvilleen, jonka jälkeen hänen käskettiin suudella ja nuolla muiden kenkiä.

Sivusta seuranneista osa kuvasi ja osa jopa kannusti pahoinpitelijöitä. Videot ovat levinneet somessa nuorten keskuudessa. Myös Keski-Uusimaa on nähnyt ainakin osan näistä videoista.

Osa yritti saada tilanteen loppumaan huutamalla. Väliin ei kuitenkaan tiettävästi menty. Lopulta uhri oli päässyt tilanteesta pakoon Prismalle, jonka vartijat soittivat paikalle poliisin.

Äiti vei tytön sairaalaan tarkistettavaksi teon jälkeen. Hän sai tapahtuneesta mustelmia ja ruhjeita eri puolille kehoa. Henkiset arvet ovat ikuiset, äiti sanoo.

– On onni, että heillä ei ollut puukkoja, sillä niitä olisi varmasti käytetty. Surullisinta on se, että kundit lähtivät karkuun. Yksi heistä oli jäänyt poliisiautolle. Tyttö ei uskaltanut ilmiantaa heitä, sillä yksi oli luvannut tappaa, jos vasikoi, äiti kertoo.

Äiti lopulta ilmiantoi yhden pojista.

Uhittelu jatkui vielä sunnuntaina. Tyttö jäi pois koulusta maanantain jälkeen. Myös äiti jäi pois töistä.

Pahoinpitelyn taustalla oli äidin mukaan riita uhrin ja ystävän välillä, jonka kanssa hän suuntasi Prismaa kohti. Riita oli äidin mukaan kuitenkin selvitetty koulussa. Äidin mukaan uhrin mukana kävellyt tyttö olisi valheellisesti väittänyt poikajoukolle uhrin lyöneen häntä, ja siksi pojat pahoinpitelivät tytön. Täyttä varmuutta valheen alkuperästä ei kuitenkaan ole, sillä kertomuksista on useita versioita.

Äiti sanoo kyseenalaistavansa Keravan koko sosiaalitoimen ja lastensuojelun.

– Miten näin pääsee käymään? Pitääkö olla aina ensin esimerkkitapaus? äiti kysyy.

Äidin mukaan nuorin pahoinpitelijöistä olisi vasta neljännellä luokalla.

– Haluan, että vanhemmat heräisi tähän, miten voi olla neljäsluokkalainen tällaisissa porukoissa?

Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta vahvistettiin keskiviikkona, että Keravan keskustassa on kirjattu lauantai-iltana tekoa vastaava rikosilmoitus. Tapahtunutta tutkitaan tällä hetkellä pahoinpitelynä, sanoo päivystävä tutkinnanjohtaja Timo Luoto Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta.

Teosta epäillään kolmea alle 15-vuotiasta poikaa, Luoto kertoo ilmoitustietojen perusteella.

Tapaus ei kuitenkaan etene syyteharkintaan epäiltyjen ollessa alle 15-vuotiaita, eli he eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa. Poliisi kuitenkin todennäköisesti ainakin puhuttaa poikia.

– Lastensuojelu on tässä se viranomainen, joka hoitaa heidän asiaansa eteenpäin, että tämänkaltaiset teot loppuisivat.

Juttua muokattu 6.5. klo 11: pahoinpitelyn syytä koskevaa kappaletta täsmennetty.