Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

IS: Valtiontalouden tarkastusvirastolle Yli-Viikarin johdolla lähes 76 000 euron kulut yhteistyöstä Bhutanin ja Kuwaitin kanssa

Valtiontalouden tarkastusvirastossa (VTV) on ihmetelty kahdenvälisiä sopimuksia, joita sittemmin virasta pidätetyn Tytti Yli-Viikarin pääjohtajakaudella on solmittu muun muassa Bhutanin ja Kuwaitin kanssa, Ilta-Sanomat kertoo.

Lehden mukaan Kuwaitin ja Bhutanin kanssa tehdystä yhteistyöstä on koitunut kuluja VTV:lle arviolta 75 900 euroa. Esimerkiksi toukokuussa 2019 Yli-Viikari ja kaksi muuta VTV:n edustajaa tekivät Bhutaniin matkan, josta kertyi kuluja noin 21 900 euroa.

VTV:n johtaja tilintarkastaja, luottamusmies Pasi Tervasmäki kyseenalaistaa IS:lle erityisesti Bhutan-yhteistyön.

– Viraston tehtävänä on valtiontalouden laillisuuden, tarkoituksenmukaisuuden ja talousarvion noudattamisen tarkastaminen. Resurssit olisivat olleet paremmassa käytössä, jos ne olisi kohdistettu Suomen omaan toimintaan. Bhutan vaikuttaa kehitysyhteistyökohteelta, mutta toimintaan on käytetty viraston toimintamenomäärärahoja, Tervasmäki sanoi IS:lle.

Kansainvälisen toiminnan "rönsyihin" puututaan

VTV:n pääjohtajan sijainen Matti Okko kertoo IS:lle, että VTV:n kansainvälisessä toiminnassa on ollut rönsyjä, joihin puututaan. Okko sanoo lehdelle kummastelleensa myös VTV:n henkilöstölleen vuosina 2017–2018 järjestämää Go international -kurssia, jonka tarkoituksena oli ”vahvistaa asiantuntijuutta ja osaamista sekä antaa itsevarmuutta, sujuvuutta ja rentoutta toimia kansainvälisessä ympäristössä”.

IS:n mukaan kurssilla annettiin ohjelmarungon perusteella ohjeistusta muun muassa lahjojen antamiseen, vieraiden viihdyttämiseen, pukeutumiseen, kenkiin, meikkeihin, kampauksiin ja koruihin.

– Itselläni on jo aikaisemmista tehtävistä kokemusta usein hyvin arkisesta kansainvälisestä toiminnasta ja ihmettelin joitakin ulottuvuuksia, jotka koskivat edustuksellisuutta, että mihin tätä oikeasti tarvitaan, Okko sanoi lehdelle.

Yli-Viikari pidätettiin virastaan huhtikuussa rikostutkinnan ajaksi. Keskusrikospoliisin tutkinnassa on kaksi asiakokonaisuutta, joista toinen liittyy viraston työntekijän kanssa tehtyyn sopimukseen ja toinen Finnair -lentopisteisiin.

Lisäksi eduskunnan tarkastusvaliokunta setvii VTV:n sisäistä rahankäyttöä.