Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

USA:n ydinsukellusvene satamapysähdyksellä Pohjois-Norjassa

STT

Amerikkalainen ydinsukellusvene New Mexico on parhaillaan saapumassa huoltokäynnille satamaan Tromssassa Pohjois-Norjassa, kertoo yleisradioyhtiö NRK . Vierailun johdosta sataman alueelle on määrätty maanantaista keskiviikkoon lentokielto.

NRK:n mukaan laivastovierailu on aiheuttanut myös vastalauseita paikallisen väestön ja poliitikkojen keskuudessa. Huolta on aiheuttanut mahdollisen ydinonnettomuuden riski, johon vastaamiseen alueelta ei löydy valmiuksia.

Norjan puolustusvoimien operaatioesikunnan edustaja Elisabeth Eikeland sanoo NRK:lle ymmärtävänsä huolia, koska vastaavasta aluskäynnistä alueella on jo aikaa. Hän kuitenkin muistutti, että amerikkalaisilla on pitkä kokemus ydinreaktorilla varustettujen sukellusveneiden käytöstä ilman onnettomuuksia.

New Mexico on yli sata metriä pitkä Virginia-luokan ydinsukellusvene, johon kuuluu noin 130 hengen miehistö.

Aiemmin keväällä Norjaan saapui pidemmälle vierailulle strategisia B-1-pommikoneita, jotka ovat lentäneet Örlandin tukikohdasta käsin eri puolille Eurooppaa.

Lähteenä myös Barents Observer.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut