Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Afrikka käynnisti laajan rokotuskampanjan, Desmond Tutu ensimmäisenä rokotettujen joukossa – Algeria aikoo avata rajansa ensi kertaa sitten pandemian alun

Etelä-Afrikka on käynnistänyt yli 60-vuotiaiden rokotuskampanjan koronavirusta vastaan. Ensimmäisenä rokotettujen joukossa oli johtavana apartheid-rotuerottelun vastaisena aktivistina tunnettu entinen arkkipiispa Desmond Tutu. 89-vuotias Tutu sai vaimonsa kanssa rokotteen Kapkaupungissa.

Noin 59 miljoonan asukkaan maan tavoitteena on rokottaa viisi miljoonaa yli 60-vuotiasta kesäkuun loppuun mennessä. Tähän asti maassa oli rokotettu alle 480 000 ihmistä pääasiassa terveydenhuollon työntekijöiden parissa.

Etelä-Afrikassa on tähän mennessä todettu yli 1,6 miljoonaa tartuntaa ja yli 55 000 koronavirukseen liitettyä kuolemaa. Maan hallitusta on syytetty vitkastelusta pandemian hoidossa. Hallitus kertoo tilanneensa rokotteita tarpeeksi ainakin 45 miljoonan asukkaan rokottamiseen.

Maan terveysministeri Zweli Mkhizen mukaan Etelä-Afrikkaan on saapumassa 4,5 miljoonaa annosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta sekä kaksi miljoonaa annosta Johnson & Johnsonin rokotetta seuraavien kuuden viikon aikana.

Etelä-Afrikka ja Intia johtavat kansainvälistä kampanjaa sen puolesta, että rokotteita kehittäneiden yritysten tekijänoikeudet ja patentit keskeytettäisiin, jotta rokotteita voitaisiin valmistaa helpommin missä tahansa maassa. Köyhien maiden rokotusasteet laahaavat vauraiden teollisuusmaiden perässä.

Algeria aikoo avata rajansa

Algeria on avaamassa rajansa yli vuoden tauon jälkeen. Algerian hallitus ilmoitti, että maarajat ja lentoyhteydet maahan on tarkoitus avata osittain 1. kesäkuuta alkaen.

Alkuvaiheessa avautuisivat Algerin, Constantinen ja Oranin lentokentät, joille tulisi päivittäin viisi kansainvälistä lentoa.

Algeria sulki rajansa koronaviruspandemian alkuvaiheessa 17. maaliskuuta 2020, ja sen jälkeen se on vain lennättänyt maahan kansalaisiaan ulkomailta.

Pohjois-Afrikassa sijaitseva 44 miljoonan asukkaan Algeria on selvinnyt pandemiasta suhteellisen vähällä. Maassa on todettu reilut 125 000 tartuntaa ja kirjattu yli 3 300 virukseen liittyvää kuolemaa. Viime kuukausina Algeriassa on raportoitu päivittäin joitakin kuolemantapauksia.