Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oikeuskäsittelyä Navalnyin verkoston luokittelusta "äärijärjestöksi" lykättiin

Navalnyi kuvassa oikeusistunnossa helmikuussa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjällä tuomioistuin on lykännyt kesäkuulle käsittelyä oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin verkoston määrittelemisestä "äärijärjestöksi". Syynä oli syyttäjien tuomioistuimelle toimittama lisäaineisto, kertoivat Navalnyin oikeuasavustajat.

Syyttäjien mukaan Navalnyin verkosto ja hänen korruptionvastainen säätiönsä harjoittavat länsimaiden tukemana kumouksellista toimintaa Venäjällä.

Toistaiseksi ei ole selvää, vaikuttaako lykkäys huomiseen keskusteluun maan parlamentissa duumassa. Siellä oli määrä käsitellä aloitetta, jonka mukaan äärijärjestöjen jäsenet ja tukijat eivät saisi asettua ehdolle vaaleissa.

Venäjällä pidetään parlamenttivaalit ensi syksynä.

Oikeuden päätöstä ennakoiden Navalnyin verkosto on lakkauttanut toimintansa, jotta sen jäsenet ja tukijat välttäisivät mahdolliset syytteet.

Duuman käsittelemä ehdotus vaalikelpoisuuden menettämisestä tulisi voimaan taannehtivasti. Se ei koskisi vain Navalnyin lähipiiriä vaan kaikkia, jotka ovat joskus olleet Navalnyin verkoston rivijäseniä tai tukijoita.

Navalnyi itse on parhaillaan vankeudessa vanhan korruptiotuomion takia. Sen perusteita pidetään poliittisina. Navalnyi palasi tammikuussa Venäjälle Saksasta, missä hän oli sairaalahoidossa jouduttuaan Venäjällä myrkytyksen kohteeksi.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut