Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tyttöjen viikoittainen energiajuomien käyttö lähes kaksinkertaistui muutamassa vuodessa

Kaikkiaan nuorten viikoittainen energiajuomien käyttö oli vertailuajankohtana noussut kuusi prosenttia. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

Anniina Korpela / STT

Nuorten energiajuomien käyttö on kasvussa, ja jo joka neljäs nuori juo energiajuomia viikoittain, kertoo tuore Jyväskylän yliopiston tutkimus.

Tutkimuksessa vertailtiin suomalaisnuorten energiajuomien käyttöä vuosina 2018 ja 2014. Tyttöjen viikoittainen energiajuomien käyttö oli neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistunut.

– Tutkimuksessa ei tutkittu määriä, vaan viikoittaista käyttöä, tähdentää väitöskirjatutkija Maija Puupponen Jyväskylän yliopistosta STT:lle.

Tyttöjen energiajuomien käytön lisääntymistä voi selittää aiempaa sukupuolineutraalimpi markkinointi, arvioi Puupponen. Kauppoihin on tullut uusia, kaikille kuluttajille kohdennettuja energiajuomia, joiden markkinointia ei ole kohdistettu enää ainoastaan pojille.

Kaikkiaan nuorten viikoittainen energiajuomien käyttö oli vertailuajankohtana noussut kuusi prosenttia. Pojat juovat energiajuomia yhä tyttöjä yleisemmin.

Tutkimuksen mukaan energiajuomien viikoittainen käyttö on yleisintä nuorilla, joilla on alhaisempi koulumenestys ja terveyden lukutaito eli terveyteen liittyvä osaaminen kuin muiden samanikäisten.

Tutkimuksen mukaan myös vanhempien roolilla oli vaikutusta nuorten energiajuomien käyttöön. Nuoren kokiessa vanhempien valvonnan vähäiseksi oli energiajuomien viikoittainen käyttö yleisempää kuin silloin, kun nuori koki valvontaa olevan perheessä kohtalaisesti tai paljon.

Energiajuomien käyttöön on yhdistetty haitallisia terveysvaikutuksia aiemmissa tutkimuksissa. WHO-koululaistutkimus kerää tietoa nuorten energiajuomien käytöstä seuraavan kerran alkuvuodesta 2022.

---

Lisätty klo 9.56 otsikkoon sana "viikoittainen".

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut