Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Syöpään sairastumisessa on Suomessa isoja maantieteellisiä eroja – näillä alueilla tilastot ovat surullisimmat

Suomessa todettiin vuonna 2019 kaikkiaan 35 327 uutta syöpää ja 13 085 syöpäkuolemaa. Suomen yleisimmät syövät olivat eturauhassyöpä ja rintasyöpä.

Tavallisimmat syöpäkuolemien aiheuttajat miehillä olivat keuhko-, eturauhas- ja suolistosyöpä sekä naisilla rinta- ja keuhkosyöpä.

Syöpätaakka jakautuu Suomen Syöpärekisterin mukaan alueellisesti epätasaisesti. Eroja on sekä syöpäilmaantuvuudessa että -kuolleisuudessa.

Yksittäisiä syöpiä tarkastellessa suurimmat erot uusien syöpien määrässä olivat naisten keuhkosyövässä. Helsingissä, Lapissa ja Ahvenanmaalla todettiin naisten keuhkosyöpiä selvästi muuta maata enemmän.

– Muista yleisistä syövistä naisten rintasyöpiä todettiin eniten pääkaupunkiseudulla ja vähiten Kainuussa. Rintasyöpien ilmaantuvuus oli pääkaupunkiseudulla liki kolmannes Kainuuta suurempi, Suomen Syöpärekisterin erikoistutkija Karri Seppä avaa tilannetta tiedotteessa.

Eturauhassyöpien ilmaantuvuus oli suurinta Ahvenanmaalla ja pienintä Kainuussa. Suolistosyöpiä oli vähiten Lapin kunnissa, joissa paksu- ja peräsuolisyövän ilmaantuvuus oli naisilla 13 prosenttia ja miehillä 15 prosenttia pienempi kuin maassa keskimäärin.

Suolistosyöpään sairastui eniten naisia Vaasassa ja miehiä Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla.

Syöpäkuolleisuuden vaihtelu oli yksittäisistä syövistä kaikkein suurinta naisten keuhkosyövässä.

– Ilmaantuvuuden ja kuolleisuuden aluevaihtelu oli keuhkosyövässä hyvin samankaltaista, koska keuhkosyövän ennuste on yhä huono ja sairastuneet kuolevat usein syöpäänsä, Seppä selittää.

Naisten keuhkosyöpäkuolleisuus oli suurinta Helsingissä, noin 52 prosenttia suurempaa kuin koko maassa, ja Lapissa 48 prosenttia ja Ahvenanmaalla 44 prosenttia suurempaa kuin koko maassa.