Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

WHO: Koronarokotteet tehokkaita virusmuunnoksia vastaan, kansainvälistä matkustamista tulisi silti välttää

Pandemiatilanteen uhkaavuuden ja epävarmuuden takia kaikkien pitäisi WHO:n edustajan mukaan pysyä varovaisena ja harkita uudelleen tai välttää kansainvälistä matkustamista. Helsinki-Vantaan lentoasemalta arkistokuva. EMMI KORHONEN / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kansainvälistä matkustamista tulisi vielä välttää koronatilanteen valossa, sanoi Maailman terveysjärjestö WHO:n Euroopan-johtaja Hans Kluge torstaina.

Klugen mukaan pandemiatilanne on edelleen uhkaava ja siihen liittyy uutta epävarmuutta. Tästä syystä kaikkien pitäisi hänen mukaansa olla edelleen varovaisia ja harkita uudelleen tai välttää kansainvälistä matkustamista.

Kluge kertoi myös, että käyttöluvan saaneet koronarokotteet ovat tehokkaita kaikkia tunnettuja virusmuunnoksia vastaan.

Rokotteet ovat Klugen mukaan tehokkaita myös Intiassa alkujaan havaittua muunnosta vastaan. Kyseisen muunnoksen on uskottu olevan osasyyllinen Intian nykyiseen koronakriisiin.

– Kaikki tähän mennessä ilmaantuneet covid-19-virusmuunnokset reagoivat saatavilla oleviin, luvan saaneisiin rokotteisiin, Kluge sanoi ja lisäsi, että kaikkia virusmuunnoksia voidaan hillitä samoilla koronatoimilla, joita on käytetty tähänkin mennessä.

WHO:n Euroopan alueella on saanut tähän mennessä ensimmäisen rokoteannoksen Klugen mukaan vain 23 prosenttia ihmisistä. Täysin rokotettuja on 11 prosenttia.

– Rokotukset voivat olla valo tunnelin päässä, mutta emme voi antaa sen valon sokaista itseämme, hän sanoi.

Afrikan rokotetilanteen pelätään johtavan uusiin virusmuunnoksiin

YK:n turvallisuusneuvosto antoi keskiviikkona julkilausuman, jossa korostettiin tarvetta lisätä korona-apua Afrikalle erityisesti tehostamalla rokotetoimituksia. Lausumassa sanottiin neuvoston olevan huolissaan siitä, että Afrikka on saanut vain kaksi prosenttia kaikista maailmanlaajuisesti jaetuista rokotteista.

Neuvosto painotti tarvetta mahdollistaa tasavertainen pääsy laadukkaisiin, turvallisiin ja kohtuuhintaisiin koronarokotteisiin, hoitoihin, lääkkeisiin ja diagnostiikkaan. Lausuma hyväksyttiin Afrikan rauhaa ja turvallisuutta käsittelevässä neuvoston virtuaalisessa istunnossa.

Hidas rokotteiden käyttöönotto on herättänyt huolta siitä, että mantereella saattaisi syntyä virusmuunnoksia, jotka Afrikan lisäksi voisivat levitä myös maailmanlaajuisesti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut