Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 60-vuotias: varo verkossa näitä huijaustapoja! –  Suomalaiset uhrit ovat kärsineet verkkopetoksista miljoonavahingot

Rikolliset ovat onnistuneet varastamaan tänä keväänä tavallista enemmän suomalaisten verkkopankki- ja luottokorttitunnuksia ja siirtämään suuria summia uhriensa pankkitileiltä. Traficomin mukaan petoksista ovat kärsineet etenkin yli 60-vuotiaat.

Verkkohuijausten suomalaiset uhrit ovat menettäneet rahojaan rikollisille 2,1 miljoonaa euroa.

– Luku on ennätyksellinen. Poliisille näistä petoksista on tehty noin 250 rikosilmoitusta, kertoo tiedotteessa Poliisihallituksen poliisitarkastaja Tuomas Pöyhönen.

Verkkorikolliset ovat urkkineet ja kalastelleet pankkitunnuksia ja luottokorttitietoja erityisen paljon kuluneen kevään aikana. Kohteina on ollut useita kotimaisten pankkien asiakkaita.

– Omien verkkopankkitunnusten ja luottokorttitietojen turvallinen käyttö ja käsittely on juuri nyt erityisen tärkeää, Kyberturvallisuuskeskuksen tietoturva-asiantuntija Ville Kontinen painottaa.

Rikolliset ovat käyttäneet kolmea eri tapaa anastaakseen verkkopankkitunnuksia.

Uhri on saanut sähköpostin pankin nimissä. Viestissä on ollut linkki, jonka kautta on pyydetty kirjautumaan omaan verkkopankkiin.

Toisaalta on voinut saada tekstiviestin pankin nimissä. Samalla lailla viestissä on ollut linkki, jonka kautta on pyydetty kirjautumaan omaan verkkopankkiin.

Kolmas tapa on ollut niin kutsuttu hakukoneoptimointi. Tällöin uhri on hakenut verkkopankkia hakukoneella esimerkiksi Bingin tai Googlen kautta. Hakutulokseksi on tullut mainos tai linkki, josta on päätynyt rikollisen tekemälle "pankin" sivustolle.

Traficom kertoo neljä tapaa suojautua verkkorikollisilta ja auttaa myös muita.

Verkkopankkiin ei pidä kirjautua linkin kautta, kannattaa käyttää pankin mobiilisovellusta, lisäksi on viisasta lisätä verkkopankin osoite selaimen kirjanmerkkeihin tai suosikkeihin sekä kertoa ilmiöstä läheisille.