Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finnair ei tee muutoksia lentoreitteihinsä, Ruotsi kehottaa lentoyhtiöitään välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa

Finnair ei ole tällä hetkellä tehnyt muutoksia omien lentojensa reitteihin viimeaikaisten tapahtumien vuoksi, kertoo Finnairin viestintäpäällikkö Mari Kanerva.

Kanervan mukaan Valko-Venäjän ilmatilan käytöstä ei ole annettu uusia viranomaisohjeistuksia. Tapaus ei aiheuta muutoksia Finnairin lentoreitteihin myöskään Finnairin oman lentoturvallisuusarvioinnin perusteella.

Kanervan mukaan Finnairin Kreikan ja Turkin lennot voivat kulkea osan matkaa Valko-Venäjän ilmatilassa.

Air Baltic ei lennä toistaiseksi Valko-Venäjän ilmatilassa

Ruotsin liikennevirasto kehottaa ruotsalaisia lentoyhtiöitä välttämään Valko-Venäjän ilmatilaa. Aiemmin tänään Liettua kielsi lentokenttiensä käytön kaikilta lentokoneilta, jotka ovat aikeissa kulkea tai kulkeneet Valko-Venäjän ilmatilassa, kertoo maan liikenneministeri Marius Skuodis.

Latvialainen lentoyhtiö Air Baltic puolestaan on lopettanut lentämisen Valko-Venäjän ilmatilassa, kertoo uutissivusto Delfi . Liikenneministeri Talis Linkitesin mukaan päätös tehtiin sen jälkeen kun Ryanairin lento Kreikasta Liettuaan oli pakotettu laskeutumaan Valko-Venäjän ilmatilassa Minskiin.

Myös lentoyhtiö itse tviittasi välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa, kunnes tilanne selkeytyy. Air Balticin lennot Ukrainaan ja Georgiaan kiersivät jo eilen pidemmän reitin Valko-Venäjän sivuitse.

Latvian ulkoministeri Edgars Rinkevics on ehdottanut, että EU:n pitäisi harkita Valko-Venäjän ilmatilan sulkemista kaikilta unionimaiden lennoilta.

Myös unkarilainen halpalentoyhtiö Wizz Air ilmoitti BNS:n mukaan toistaiseksi välttävänsä Valko-Venäjän ilmatilaa. Koko selkkauksen keskiössä olevan Ryanairin lento Kyproksen Pafosista Tallinnaan sen sijaan ylitti Valko-Venäjän ja Minskin maanantaina iltapäivällä, selviää Flight Radar -palvelusta.

Ryanairin toimitusjohtaja: Valko-Venäjän agentteja mukana lennolla

Irlantilaisen Ryanairin toimitusjohtajan Michael O'Learyn mukaan lentoyhtiön koneen pakottaminen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin oli valtion tukema kaappaus ja "merirosvousta". Irlannin radiossa haastateltu O'Leary sanoi, että yhtiön tietojen mukaan lennolla Ateenasta Vilnaan oli mukana Valko-Venäjän tiedustelupalvelun KGB:n agentteja.

Kyseiset henkilöt olivat O'Learyn mukaan poistuneet koneesta Minskissä. Toimitusjohtajan mukaan koko operaation tarkoituksena oli mitä ilmeisimmin ollut ottaa kiinni koneessa ollut valkovenäläistoimittaja ja tämän matkakumppani.

Ryanair vastasi maanantaina mediatiedusteluihin toteamalla, että se tuomitsee Valko-Venäjän laittomat toimet, joissa oli kyse "merirosvouksesta" ilmaliikenteessä. Yhtiön mukaan tapahtunutta selvittävät nyt turvallisuusviranomaiset niin EU:ssa kuin Natossa.

– Ryanair tekee täyttä yhteistyötä heidän kanssaan, emmekä voi kommentoida asiaa turvallisuussyistä enempää, yhtiö viestitti.