Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Suomalaiset joukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina

Sotilasliitto Nato päätti huhtikuussa lopettaa sotilaallisen kriisinhallintaoperaationsa Afganistanissa, minkä vuoksi myös suomalaisten toiminta Afganistanista päätetään. Kuva vuodelta 2013. Jussi Nukari / LEHTIKUVA

Emmi Tilvis / STT

Suomalaiset joukot kotiutetaan Afganistanista lähiviikkoina, kertoo Puolustusvoimat.

Ensimmäinen osa henkilöstöstä palaa kotimaahan tänään ja viimeiset kesäkuun toisen viikon aikana.

Sotilasliitto Nato päätti huhtikuussa lopettaa sotilaallisen kriisinhallintaoperaationsa Afganistanissa, minkä vuoksi myös suomalaisten toiminta Afganistanista päätetään. Yhdysvaltojen odotetaan vetäytyvän Afganistanista syyskuun 11. päivään mennessä.

Suomi on osallistunut operaatioon Afganistanissa vuodesta 2002 alkaen. Operaatiot, joihin suomalaiset ovat osallistuneet, ovat kehittäneet Afganistanin turvallisuusviranomaisten osaamista ja kykyä kaikilla organisaation tasoilla, kertoo Puolustusvoimat.

Vuonna 2015 käynnistyneen ja nyt päättyvän Resolute Support Mission -operaation aikana on kehitetty etenkin Afganistanin keskushallinnon toimintaa osana Afganistanin rauhanprosessia ja yhteiskunnan jälleenrakentamista. Operaation tehtäviin ei kuulunut taistelutoimintaan osallistuminen.

Operaation tehtävänä on ollut tukea Afganistanin hallitusta pyrkimyksissä saavuttaa ja ylläpitää turvallinen toimintaympäristö maan jälleenrakentamiseksi ja demokraattisten rakenteiden vahvistamiseksi. Operaation tuki kohdentui ministeriöihin, hallintoon ja korkean tason turvallisuusviranomaisiin.

Suomen tappiot Afganistanissa ovat yhteensä kaksi kuollutta ja 15 loukkaantunutta. Vuodesta 2015 alkaen tappioita ei ole tullut.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut