Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Finnpulp hakee KHO:sta uudelleen ympäristölupaa sellutehtaan perustamiselle Kuopioon

Finnpulpin tehtaalle varattu alue Kuopion Sorsasalossa. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

Tapio Pellinen / STT

Metsäteollisuusyritys Finnpulp hakee korkeimmasta hallinto-oikeudesta (KHO) uutta mahdollisuutta saada ympäristölupa Kuopion Sorsasaloon Kallaveden rannalle suunnitteilla olevalle sellu- ja biotuotetehtaalle. Vaasan hallinto-oikeus oli vahvistanut ympäristöluvan, mutta KHO hylkäsi sen joulukuussa 2019 muun muassa Kallaveden ekologisen tilan perusteella.

Finnpulp vaatii kielteisen päätöksen purkua ja välitöntä ympäristöluvan antamista lupaehdoin, jotka KHO:n vähemmistö hyväksyi, tai ainakin asian käsittelyä uudelleen.

Yhtiö kertoo näkemyksekseen, että hylkäys perustui menettelyvirheeseen katselmuksessa ja asian selvittämisessä ja virheelliseen tulkintaan ympäristönsuojelulaissa olevasta epävarmuuden käsitteestä.

Finnpulpin toimitusjohtajan Martti Fredriksonin mukaan yhtiö on uusinut Kuopion kaupungin kanssa aiemmin tehdyn esisopimuksen tontista, jolle tehdasta kaavaillaan.

Tehdas tuottaisi 1,2 miljoonaa tonnia havusellua vuodessa sekä biokemikaaleja ja sähköä. Yhtiö arvioi sen pystyttämisen maksavan 1,6 miljardia euroa ja tuovan valmistuessaan 3 400 työpaikkaa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut