Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan istuntokausi lähenee loppuaan, mutta sote-uudistus ja VTV:n pääjohtajan asia ovat yhä kesken

Kun kevään istuntokautta on jäljellä kuukausi, eduskunnassa on yhä ratkaistavana suuria asiakokonaisuuksia. Näistä suurin on vuodesta ja hallituksesta toiseen jatkunut sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksen saattaminen maaliin.

Tavoite on ollut, että eduskunnan täysistunto ehtisi hyväksyä paketin viimeistään juhannuksen jälkeisellä viikolla, jotta maakuntavaalit voitaisiin järjestää tammikuussa.

Hallituksen sote-esitys on tällä hetkellä eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pihdeissä. Valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) kertoo, että mietintö on kuitenkin vielä "useamman viikon" päässä.

– Kyllä me sitä kovasti tavoittelemme, että eduskunta ehtisi tämän ennen taukoa loppuun käsittelemään, Lohi sanoo.

Lohen mukaan valiokunta on ottanut käyttöön kaiken mahdollisen ajan. Tulevat maanantait sote-valiokunta työskentelee koko päivän ajan ja muina arkipäivinä istutaan aamusta iltapäivän täysistuntoon saakka.

Toisin kuin kahden edellisen hallituskauden sote-uudistukset, nykyinen esitys ei kompastunut perustuslakivaliokuntaan. Se katsoi yksimielisesti, että esityksen perusratkaisuissa ei ole perustuslaillisia ongelmia, joten esityksen ei tarvitse enää perustuslakivaliokuntaan palata.

Hallituksen sote-ratkaisua vastustavat oppositiopuolueet ovat kuitenkin jättäneet asiasta välikysymyksen. Välikysymyskeskustelu käydään eduskunnassa tiistaina ja välikysymysäänestys järjestetään keskiviikkona.

Perustuslakivaliokunta jatkaa Yli-Viikaria koskevan asian käsittelyä

Julkisessa keskustelussa runsaasti tilaa saaneen Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) ja sen pääjohtajan Tytti Yli-Viikarin toimia on käyty läpi eduskunnan tarkastusvaliokunnassa. Mietinnön valmistuminen odottaa yhä perustuslakivaliokunnan näkemystä siitä, kenellä eduskunnassa olisi valta laittaa Yli-Viikarin irtisanominen vireille, jos siihen ryhdyttäisiin.

– Toivoisin, että se (perustuslakivaliokunnan näkemys) tulisi tulevalla viikolla. Meidän aikataulumme on täysin siitä kiinni, tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) kertoi sunnuntaina.

Perustuslakivaliokunnasta kerrotaan STT:lle, että asian käsittelyä jatketaan keskiviikkona, mutta muutoin aikataulusta ei ole tarkempaa kuvaa.

Eduskunnan kansliatoimikunta pidätti huhtikuun alussa Yli-Viikarin virasta tähän kohdistuvan poliisin esitutkinnan ajaksi. Esitutkinnassa selvitetään VTV:n virkamiehelle ilman työvelvoitetta jatkunutta palkanmaksua ja työmatkoista kertyneiden lentopisteiden käyttöä.

Lisäksi julkisuudessa on kyseenalaistettu pääjohtajan runsasta matkustelua ja rahankäyttöä.

Yli-Viikari on tehnyt hyllytyksestään valituksen hallinto-oikeuteen.