Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjällä aktivisti lävisti kaulansa kynällä oikeudenkäynnissä – opposition asemasta tehty tukala

Valko-Venäjällä vangittu poliittinen aktivisti lävisti kaulansa oikeudenkäynnissään tiistaina ilmeisessä itsemurhayrityksessä, kertoi kansalaisoikeusjärjestö Viasna.

Järjestö kertoi uskovansa, että aktivisti Stepan Latypov yritti itsemurhaa koettuaan painostusta vankeudessa. Hänen kerrottiin olleen näkyvästi mustelmilla oikeudenkäynnissään.

Latypovin kerrotaan käyttäneen kynää kaulansa lävistämiseen. Tajuntansa menettänyt aktivisti vietiin oikeussalista sairaalaan, jossa hänen tilaansa kuvataan vakaaksi.

– Kaikki tarpeelliset lääketieteelliset toimenpiteet on tehty. Potilas on vakaassa tilassa, eikä hänen henkensä ole vaarassa, maan terveysministeriö kertoi Telegram-tilillään julkaistussa lausunnossa.

Tuhansia pidätetty mielenosoitusten jäljiltä

Valko-Venäjällä tuhansia opposition aktivisteja ja mielenosoittajia on pidätetty viime vuonna alkaneiden hallituksen vastaisten mielenosoitusten jälkeen. 41-vuotias Latypov on ollut vangittuna viime vuoden syyskuusta lähtien. Hän on syytteessä muun muassa virkavallan vastustamisesta.

Viasna-järjestö pitää Latypovia poliittisena vankina.

Valko-Venäjää itsevaltaisesti johtavan Aljaksandr Lukashenkan hallintoa on arvosteltu mielenosoittajiin kohdistetuista voimatoimista. Kansainvälistä painetta maata kohtaan kasvatettiin kovilla toimilla toukokuun loppupuolella sen jälkeen, kun Valko-Venäjä toissa viikon sunnuntaina pakotti Ateenasta Vilnaan matkalla olleen Ryanairin matkustajakoneen laskeutumaan Valko-Venäjän Minskiin.

Valkovenäläinen oppositioaktivisti ja toimittaja Raman Pratasevitsh ja hänen venäläinen naisystävänsä Sofija Sapega otettiin kiinni laskeutumaan pakotetusta koneesta.

Kansalaisten maasta poistumista estetään

Valko-Venäjä kertoi maanantaina rajoittavansa entisestään kansalaistensa poistumista maasta. Poistumisrajoitukset koskevat myös niitä valkovenäläisiä, joilla on oleskeluluvat ulkomailla.

Saksalaisen Deutsche Wellen (DW) mukaan uudet määräykset laittavat käytännössä rajanylityspaikat säppiin. Rajavartiolaitoksen mukaan muutokset ovat väliaikaisia ja niillä pyritään rajoittamaan koronaviruksen leviämistä, kertoo DW.

Kymmenet valkovenäläiset ovat viime kuukausien aikana paenneet maastaan viime elokuun vilpillisinä pidettyjen presidentinvaalien jälkeen. Lukashenka julistautui viime vuonna presidentinvaalien voittajaksi, ja maan viranomaiset tukahduttivat kuukausia jatkuneita mielenosoituksia väkivalloin. Kaikki Lukashenkan vastaehdokkaina presidentinvaaleissa olleet tai sellaiseksi pyrkineet ovat joko vankilassa tai maanpaossa.

Valko-Venäjä rajoitti maasta poistumista jo viime joulukuussa. Edellisten rajoitusten alla Valko-Venäjältä saivat DW:n mukaan vielä poistua ne kansalaiset, joilla oli esittää toisen valtion myöntämä pitkäaikainen oleskelulupa. Uusien sääntöjen mukaan heidänkin maasta poistumisensa on estetty.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Valko-Venäjän rajavartiolaitos kertoi saaneensa viime aikoina useita pyyntöjä poistua maasta ulkomaisen oleskeluluvan perusteella. Laitos kertoo asiasta Telegram-viestisovellukseen julkaistussa tiedotteessa.

Lentomatkustaminen pitkälti seisahtunut

Rajavartiolaitoksen mukaan maasta voivat kuitenkin poistua vain ne Valko-Venäjän kansalaiset, joilla on asiakirjat, jotka antavat heille luvan oleskella pysyvästi vieraan valtion alueella. Tiedotteen mukaan lupa väliaikaiseen oleskeluun ei ole riittävä syy matkustaa ulkomaille.

– Lukashenkan hallinto on rajoittanut ankarasti valkovenäläisten oikeutta matkustaa väittäen, että tietyt syyt eivät ole riittäviä Valko-Venäjältä lähtemiseksi, sanoi maanpaossa elävän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskajan neuvonantaja Valeri Kavaleuski.

Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan maastapoistumiskielto koskee valtaosaa valkovenäläisistä. Sääntöön on kuitenkin joitakin poikkeuksia ja muun muassa virallisille matkoille lähtevät valtion virkamiehet voivat poistua maasta.

Lentomatkustaminen on myös seisahtunut lähes täysin sen jälkeen, kun Euroopan unioni kielsi valkovenäläisiä koneita käyttämästä EU:n ilmatilaa ja kehotti jäsenmaidensa lentokoneita välttämään puolestaan Valko-Venäjän ilmatilaa.

DW:n mukaan Valko-Venäjän valtion lentoyhtiö Belavia perui EU:n päätöksen jälkeen kaikki lennot EU-maihin, mikä kavensi entisestään Valko-Venäjältä pois halajavien vaihtoehtoja.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.