Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Afrikan unioni erotti Malin jäsenyydestään – maassa jo toinen sotilasvallankaappaus vuoden sisällä

Afrikan maiden järjestö Afrikan unioni on erottanut Malin jäsenyydestään. Syy tähän on se, että armeijan katsotaan kaapanneen vallan Malissa jo toisen kerran yhdeksän kuukauden aikana.

Afrikan unioni totesi myös, että jos armeija ei vetäydy maan politiikasta ja palauta valtaa siviileille, se ei epäröi asettaa kohdennettuja sanktioita.

Mali erotettiin sunnuntaina väliaikaisesti myös Länsi-Afrikan maiden talousjärjestöstä Ecowasista.

Armeija otti kiinni presidentin ja pääministerin

Malin armeija otti kiinni viime viikolla siirtymäajan presidentin Bah Ndawin ja pääministeri Moctar Ouanen. Heidät vapautettiin myöhemmin, mutta samalla armeija ilmoitti heidän eroavan tehtävistään.

Tämän jälkeen Malin perustuslakituomioistuin nimesi armeijan everstin ja voimahahmon Assimi Goitan väliaikaiseksi presidentiksi.

Goita johti viime vuoden elokuun vallankaappausta, joka sysäsi vaaleilla valitun presidentin Ibrahim Boubacar Keitan vallasta. Tapahtumia olivat edeltäneet suuret protestit korruptiota ja maan pohjoisosassa noussutta jihadistista liikehdintää vastaan.

Armeija on luvannut järjestää maassa uudet vaalit ensi vuonna, mutta lupauksiin on suhtauduttu skeptisesti.

Malissa oli vallankaappaus viimeksi vuonna 2012. Sitä seurasi kapina maan pohjoisosissa, mikä on osaltaan vaikuttanut jihadistisen liikehdinnän kehittymiseen. Tämä on uhannut myös Malin naapurimaita, Burkina Fasoa ja Nigeriä.