Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen muita varovaisempi suunnitelma matkailun avaamisesta kerää laajaa kritiikkiä

Suomen suunnitelma matkailun avaamisesta herättää laajaa kritiikkiä. Finavia ja Finnair sekä Helsingin, Vantaan ja Espoon kaupungit eivät ole tyytyväisiä lakiluonnokseen. Myös Elinkeinoelämän keskusliitto EK ja palkansaajien keskusjärjestö SAK pitävät suunnitelmaa ongelmallisena.

Suomen linja ei voi niiden mukaan olla poikkeava muista EU-maista. EU:ssa on sovittu vihreästä todistuksesta, jonka periaatteita myös Suomen pitäisi niiden mielestä seurata.

Maanantaina lausuntokierrokselta palanneen lakiluonnoksen mukaan Suomeen saapuvalla henkilöllä pitäisi olla todistus joko sairastetusta koronasta kuuden viime kuukauden ajalta, saadusta rokotesarjasta tai negatiivinen ennakkotestitulos. Jos matkustaja on liikkeellä negatiivisella ennakkotestituloksella, hän joutuisi käymään uudessa testissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluttua ja häntä kehotettaisiin olemaan tällä välin omaehtoisessa karanteenissa.

Todistuksia tarkastettaisiin maahantulon yhteydessä. Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren mielestä tätä on mahdotonta toteuttaa esimerkiksi Helsingin satamassa, jos matkustajamäärät kasvavat vähänkin. Vantaan kaupunginjohtajan Ritva Viljasen mukaan todistusten tarkastamista ja ohjaamista testaukseen on mahdotonta toteuttaa myös Helsinki-Vantaan lentokentällä.

Pääkaupunkiseudun kunnat, SAK, EK, Finavia ja Finnair pitivät keskiviikkona yhteisen tiedotustilaisuuden.

Toimijat esittävät, että käyttöön otettaisiin sähköinen maahantuloilmoitus, jonka voisi tehdä etukäteen. Järjestelmä olisi jo valmiina, sillä käyttöön voitaisiin ottaa esimerkiksi Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kehittämä Finentry tai EU:n digitaalinen covid-todistus.

Ilman ennakkoilmoittautumista on Vapaavuoren mielestä käytännössä mahdotonta tietää, ketä maahan on saapunut. Ilmoitusjärjestelmän kautta voisi myös varata toisen testiajan jo ennakkoon, mikä lyhentäisi odotusaikoja.

Finavialta ja Finnairilta vakava varoitus

Lentokenttäyhtiö Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki arvioi, että lakiluonnos vaarantaa Helsinki-Vantaan roolin suosittuna vaihtokenttänä ja kansainvälisen liikenteen solmukohtana. Finavia toivoo, että lakiluonnosta muutettaisiin niin, että toista testiä ja omaehtoista karanteenia ei vaadittaisi.

Ehdotettu maahantulon malli on Mäen mielestä epäjohdonmukainen ja sitä on todella hankalaa selvittää ulkomaisille asiakkaille ja matkanjärjestäjille. Hän muistuttaa, että kilpailu lentokenttien välillä on kovaa.

– Jos me emme tässä (kilpailussa) pärjää, Suomen yhteydet tulevat pysyvästi heikkenemään. Se ei koske pelkästään Helsinki-Vantaata, vaan koko Suomen saavutettavuutta. Sillä on todella iso merkitys Suomen kilpailukykyyn, Mäki sanoi.

Samoilla linjoilla on Finnairin toimitusjohtaja Topi Manner. Sosiaali- ja terveysministeriön maahantulomalli uhkaa hänen mielestään aiheuttaa hyvin pitkäaikaista vahinkoa suomalaiselle matkailualalle.

– Esityksen käytännön merkitys olisi, että Suomi ei avaudu muun Euroopan mukana.

Manner huomauttaa, että toisen testin vaade koskisi myös niitä, jotka ovat saaneet vain yhden rokoteannoksen. Myös perheiden matkustaminen vaikeutuisi, sillä määräykset koskisivat alle 16-vuotiaita nuoria, jotka eivät voi saada rokotetta tällä hetkellä. Ehdotus koskee vuonna 2008 tai sitä aikaisemmin syntyneitä henkilöitä.

Mannerin mukaan Finnair ei saa sellaista suomalaista perusasiakaskuntaa, jonka varassa verkostoa voisi lähteä kasvattamaan. Se ei näin pääse tarjoamaan myöskään siirtoliikennettä Euroopan ja Aasian välille.

– Näin ollen ehdotuksen vaikutukset voivat olla hyvin vahingollisia ja pitkäaikaisia.

Toimijat arvostelevat sitä, että matkustaminen ei olisi vapaata edes niistä maista, joissa pandemiatilanne on hyvä ja ilmaantuvuusluku alle 75. Tällaisia maita tulee todennäköisesti lisää sitä mukaa kun rokotekattavuus paranee.

Suomen kansalaista ei perustuslain mukaan saa estää saapumasta maahan. Vakituisesti Suomessa asuvalta ulkomaalaiselta tai esimerkiksi diplomaatilta todistusta ei edellytettäisi.