Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Sri Lankan turma-alus uhkaa upota, tankeissa satoja tonneja öljyä

Satoja tonneja öljyä tankeissaan kantavan X-Press Pearl -aluksen perä on jo vajonnut merenpohjaan, mutta keula on edelleen pinnalla. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Intian valtamerellä Sri Lankan edustalla liki kaksi viikkoa palanut konttialus uhkaa nyt upota. Aluksen tankeissa on noin 350 tonnia öljyä.

Laivaston edustajan Indika de Silvan mukaan 185-metrisen laivan perä on jo vajonnut pohjaan, noin 22 metrin syvyyteen, mutta keula on edelleen pinnalla. Meripelastajat pohtivat nyt, pitäisikö laivan antaa upota vai yritetäänkö perä saada ylös pohjasta.

Singaporeen rekisteröity X-Press Pearl -alus syttyi tuleen yli kaksi viikkoa sitten, kun se odotti rannikon edustalla pääsyä Colombon satamaan. Tulipalon syynä on luultavasti laivan lastina olleen kemikaalin vuotaminen.

Alus on jo levittänyt rannoille miljoonia pieniä muovipellettejä. Pelletit pilaavat turistien suosimat rannat ja tuhoavat rannikon matalissa vesissä olevat kalojen kutupaikat ja äyriäisten lisääntymisalueet.

Alus on verrattain uusi, joten sen polttoainetankkien toivotaan olevan lujaa tekoa, jotta ne voitaisiin tyhjentää sukeltajien avustuksella.

Turmasta on aloitettu rikostutkinta. Aluksen miehistö saatiin turvaan ennen palon pahenemista.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut