Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on valittu Cannesin elokuvajuhlille – pääkilpasarjassa ei ole viimeiseen 40 vuoteen nähty elokuvia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä

Juho Kuosmasen ohjaama Hytti nro 6 on valittu Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjaan. Pääkilpasarjassa ei ole viimeiseen 40 vuoteen nähty teoksia muilta suomalaisohjaajilta kuin Aki Kaurismäeltä.

Kyseessä on ensimmäinen suomalaiselokuva Cannesin elokuvajuhlien pääkilpasarjassa sitten vuoden 2011, jolloin siellä nähtiin Kaurismäen Le Havre.

Kuosmasen elokuva on kuvattu alkuvuonna 2020 Venäjällä Murmanskiin johtavalla junaradalla liikkuvassa junassa sekä radan varrella sijaitsevissa pikkukylissä. Käsikirjoituksen ovat laatineet Andris Feldmanis ja Livia Ulman yhdessä Kuosmasen kanssa.

Hytti nro 6:n pääosissa ovat Seidi Haarla, joka valittiin tänä vuonna läpimurtoaan tekevien eurooppalaisten näyttelijöiden Shooting Stars -ohjelmaan ja Juri Borisov, joka on saanut Venäjän elokuva-akatemian myöntämän Golden Eagle -palkinnon.

Hytti nro 6 on syntynyt Rosa Liksomin Finlandia-palkitun samannimisen romaanin innoittamana. Elokuva saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syksyllä 2021.

Ohjaaja Juho Kuosmanen on innoissaan elokuvan valinnasta Cannesin elokuvajuhlille.

– Tämä uutinen on tietenkin ihan uskomattoman hieno. On mahtavaa huomata, että ne vaikeasti sanoilla selitettävät tunteet, joita elokuvamme on täynnä, on selvästi osunut maaliin, Kuosmanen kommentoi tiedotteessa.

Samalla Kuosmanen on huolissaan tilanteesta, jonka koronapandemia on aiheuttanut kulttuurialalle.

Hytti nro 6 on Kuosmasen kolmas pitkä elokuva. Hänen aiemmat elokuvansa Taulukauppiaat ja Hymyilevä mies on palkittu Cannesin elokuvajuhlilla muissa sarjoissa kuin pääsarjassa.

Iso meriitti ohjaajalle

Hytti nro 6:n tuottaja Jussi Rantamäki kertoi STT:lle, että ehdokkuus Cannesin pääsarjassa "tuli ja ei tullut" yllätyksenä.

– Kuulimme jo aiemmin Cannesista, että siellä päävalintaraati oli pitänyt paljon tästä elokuvasta. Se nosti odotuksia. Toisaalta pelättiin, että tipahdetaan aika korkealta, jos pääkilpasarjaan ei päästäkään.

Rantamäen mukaan nyt tullut ehdokkuus merkitsee sitä, että ohjaaja Juho Kuosmanen nousee maailman merkittävien elokuvatekijöiden joukkoon.

– Kyllä tämä tuo erittäin suuren huomioarvon maailmalla. Hytti nro 6 on nyt paljon paremmassa asemassa markkinoinnissa ulkomaille.

Venäjällä kuvatun elokuvan Cannes-ehdokkuus ei ollut Rantamäen mukaan vielä torstaina päivällä kirvoittanut kommentteja Venäjältä.

– Venäläinen yhteistuottajamme kyllä hänkin seurasi silmä kovana Cannesin tiedotustilaisuutta.

Elokuvajuhlat on tarkoitus järjestää heinäkuussa

Cannesin 74. elokuvajuhlat järjestetään 6.–17. heinäkuuta.

Vuonna 2020 varsinaiset elokuvajuhlat peruttiin koronapandemian vuoksi. Lopulta elokuvajuhlat järjestettiin rajoitetusti kolmipäiväisenä ulkoilmatapahtumana lokakuussa.

Yleensä elokuvajuhlat on järjestetty Etelä-Ranskan Cannesissa toukokuussa.

Festivaalin pääpalkinto Kultainen palmu jaetaan parhaalle elokuvalle. Tämän lisäksi jaetaan tuomariston erikoispalkinto Grand Prix sekä parhaan kuvauksen, parhaan käsikirjoituksen ja parhaiden näyttelijöiden palkinnot.

Edellinen suomalaisfilmi Cannesin pääkilpasarjassa ennen Aki Kaurismäen elokuvia oli vuonna 1981 mukaan valittu Pirjo Honkasalon ja Pekka Lehdon ohjaama Tulipää. Tuo elokuva kertoi kirjailija ja journalisti Algot Untolasta, joka tunnetaan myös taitelijanimellä Maiju Lassila.