G7-maat lähestyvät sopua maailmanlaajuisesta yritysverominimistä. Ranskan, Saksan, Italian ja Espanjan valtiovarainministerit sanoivat perjantaina Guardianissa julkaisemassaan kirjeessä, että sopimus minimiveroprosentista on saavutettavissa.
Rikkaiden teollisuusmaiden G7-ryhmän valtiovarainministerit kokoustavat tänään ja huomenna Britanniassa, ja ensi viikolla G7-maiden johtajat kokoontuvat huippukokoukseen. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ajaa maailmanlaajuista 15 prosentin yritysverominimiä, joka näyttää kelpaavan kaikille G7-maille.
– Ranska, Saksa, Italia ja Espanja ovat jo yli neljän vuoden ajan tehneet yhdessä töitä luodakseen 2000-luvulle soveltuvan kansainvälisen verojärjestelmän. Matkalla on ollut paljon mutkia ja käänteitä. Nyt on aika päästä sopimukseen, ministerit sanoivat.
Kirjeen olivat allekirjoittaneet Ranskan Bruno Le Maire, Saksan Olaf Scholz, Italian Daniele Franco ja Espanjan Nadia Calvino. Espanja ei kuulu G7-ryhmään, mutta sen mukanaolo kertoo EU:n neljän suurimman talouden yhteisestä linjasta ajaa minimiveroprosenttia.
Tavoitteena laaja kansainvälinen sopimus
G7-maihin kuuluvat Ranskan, Saksan ja Italian lisäksi Yhdysvallat, Britannia, Kanada ja Japani. Guardianin mukaan Britannian valtiovarainministeri Rishi Sunak on kallistumassa tukemaan Bidenin suunnitelmaa.
EU:n sisällä 15 prosentin vero voi herättää myös vastustusta, sillä EU-maista esimerkiksi Irlanti ja Kypros ovat houkutelleet yrityksiä tätä matalammalla yritysverotuksella.
G7-maiden sopu loisi pohjaa laajemmalle kansainväliselle sopimukselle, kun G20-maat kokoustavat ensi kuussa Venetsiassa.
Maailmanlaajuisen yritysverosopimuksen tarkoitus olisi kitkeä monikansallisten suuryritysten verokikkailua. Minimiprosentin ohella sopimuksen toinen tärkeä elementti olisi se, että maailman suurimpia yrityksiä voitaisiin verottaa sen mukaan, missä maassa ne ovat liikevaihtonsa tehneet, eikä vain sen mukaan, missä ne ovat virallisesti kirjoilla.
Etenkin teknologiajätit ovat pystyneet madaltamaan maksamiaan veroja olemalla kirjoilla alhaisemman verotuksen maissa, vaikka ne tekevät valtaosan voitoistaan muualla.
---
Lähteenä myös uutistoimisto AFP.