Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Putin hyväksyi lain, joka vie vaalikelpoisuuden "äärijärjestöjen" jäseniltä

Putinin hyväksyntä laille oli käytännössä muodollisuus. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Venäjän presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut lain, jonka uskotaan vaikeuttavan opposition edustajien asettumista ehdolle vaaleissa. Venäjän parlamentti hyväksyi lain aiemmin.

Laki epää vaalikelpoisuuden parlamenttivaaleissa henkilöiltä, jotka kuuluvat niin sanottuihin äärijärjestöihin tai tukevat niitä. Venäjän tunnetuimman oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin aluetoimistojen verkosto sekä korruptiota vastustava säätiö (FBK) saatetaan luokitella äärijärjestöiksi jo tässä kuussa.

Kriitikoiden mielestä lain tarkoituksena on kaventaa edelleen Venäjän opposition liikkumatilaa. Uuden lain myötä moni Navalnyin tukija ja liittolainen menettää vaalikelpoisuutensa syyskuun parlamenttivaaleissa.

Navalnyi istuu kahden ja puolen vuoden vankeustuomiota, jonka hän sai vanhoista petossyytteistä palattuaan Saksasta Venäjälle tammikuussa. Hän oli Saksassa toipumassa viimekesäisestä myrkytyksestä, josta Navalnyi syyttää Venäjän hallintoa.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut