Lintuinfluenssaa on tänä keväänä tavattu Euroopassa ennätyksellisen paljon ja Suomessakin vahvistettuja tapauksia on kertynyt tänä vuonna yli 20, kertoi MTV Uutiset maanantaina.
Viranomaiset neuvovat pitämään siipikarjan tartuntavaaran takia edelleen sisällä tai verkolla suojattuna, vaikka virallisesti velvoite päättyi toukokuun lopussa.
Ruokaviraston yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu kertoi MTV:lle, että lintuinfluenssa tilanne on vakavampi kuin viime vuosina ja että tartunnan saaneita luonnonvaraisia lintuja on Suomessa paljon.
Tammikuussa 2021 todettiin Suomessa muutaman vuoden tauon jälkeen jälleen korkeapatogeenista lintuinfluenssaa. Suomessa varmistettuja tapauksia on tämän vuoden alusta kertynyt 23. Suurin osa tapauksista on havaittu Etelä- ja Itä-Suomessa. Tautia on havaittu esimerkiksi valkoposkihanhilla, sinisorsilla sekä laulu- ja kyhmyjoutsenilla.
– On tosiaan sen verran löytynyt, mutta sehän ei tarkoita, että kaikki sairastuneet linnut suinkaan olisi tutkittu eli kyllä niitä varmasti enemmän on, Kiviruusu pohti MTV:n uutisessa.
Uusin tapaus todettiin Tohmajärvellä valkoposkihanhella kesäkuun 4. päivänä.
Kiviruusu arvioi taudin yleistymisen johtuvan sen virustyypistä. Se on ollut luonnonvaraisia lintuja vakavasti sairastuttava.
– Osittain se johtuu viruksen tarttuvuudesta ja siitä, että lintuja on kerääntynyt tiheästi alueellisiin populaatioihin, jolloin virus on päässyt leviämään siellä, hän sanoi.
Jos havaitsee lintujen joukkokuolemia tai löytää kuolleen petolinnun tai useamman kuolleen vesilinnun, ne on syytä toimittaa tutkittaviksi Ruokavirastoon.
Tällöin kannattaa olla yhteydessä ensin kaupungin tai kunnan eläinlääkäriin.
Kiinassa raportoitiin hiljattain uudesta lintuinfluenssatyypistä, joka tarttui ihmiseen ensimmäistä kertaa. Kiviruusu kertoo, ettei tauti tavallisen ihmisen tarvitse olla lintuinfluenssasta huolissaan, sillä se tarttuu heikosti. Jos joutuu sairaan linnun kanssa tekemisiin, on hyvä käyttää lintua käsitellessä hanskoja ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta.