Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomainosyhtiö ja Helsingin kaupungin liikennelaitos poistavat perussuomalaisten paheksuntaa herättäneet vaalimainokset

Ulkomainosyhtiö JCDecaux ja Helsingin kaupungin liikennelaitos ovat päättäneet poistaa katukuvasta tämän päivän aikana perussuomalaisten vaalimainokset, joiden on katsottu vihjaavan, että Helsingin vuokra-asuntojen myöntämisessä suosittaisiin maahanmuuttajia.

JCDecaux-yhtiön toimitusjohtaja Klaus Kuhanen kertoo STT:lle ratkaisun perusteluista, että HKL:n ja JCDecaux'n sopimus kieltää yleistä paheksuntaa herättävät mainokset, mainonnan tulee noudattaa mainonnan eettisiä sääntöjä ja mainonta ei saa olla harhaanjohtavaa.

– Kun arvomaailmaamme kuuluu yhdenvertaisuus, tasa-arvo ja avoimuus kaikessa toiminnassa, niin tämä yhteenlaskettuna tultiin siihen tulokseen, että nyt toimitaan näin, Kuhanen sanoo STT:lle.

Hänen mukaansa mainosten poistaminen on jo alkanut.

Perussuomalaiset ei poistanut Hekan pyynnöstä

Helsingin kaupungin vuokra-asuntoyhtiö Heka kertoi aiemmin STT:lle pyytäneensä jo viime viikolla perussuomalaisten piirijärjestöä poistamaan mainokset, joissa esitetään Hekan mukaan virheellistä ja harhaanjohtavaa tietoa vuokra-asuntojen myöntämisestä.

Toimitusjohtaja Jaana Närö kertoo STT:lle, että yhtiö sai perussuomalaisilta tänään puolen päivän jälkeen vastauksen, jonka mukaan mainoksia ei poisteta.

– Siinä on väärää ja harhaanjohtavaa tietoa. Ei Suomessa eikä Helsingissäkään ole mitään jonoja tällaisiin ara-vuokra-asuntoihin, joissa voitaisiin jotenkin mennä jonon ohitse ja jollain perusteella ohittaa jonoa. Ja pidämme sitä (mainosta) epäasiallisena sen takia, että siinä tavallaan viitataan asioihin, jotka eivät meidän mielestämme ole oikein eivätkä reiluja, Närö sanoo STT:lle.

Närön mukaan ei ole asiallista, että annetaan ymmärtää Hekan suosivan juuri maahanmuuttajia asuntojen myöntämisessä.

Mainos on ollut viime päivinä esillä ainakin Helsingin julkisen liikenteen pysäkeillä. Siinä on kuva kerrostalon rappukäytävän asukastaulusta, jossa lukee useimpien nimien tilalla "Tuli jonon ohi". Alla sanotaan huonon maahanmuuttopolitiikan vaikuttavan tavallisen työssäkäyvän kaupunkilaisen asunnon saantiin. Kerrostalon osoitteeksi on merkitty Hekatalontie.

Mainos keräsi paljon huomiota sosiaalisessa mediassa viikonlopun aikana. Sitä on pidetty muun muassa rasistisena.

Asunnon tarve keskeinen kriteeri

Närö sanoo, että vuokratalojen asukkaat valitaan tarveharkinnan perusteella. Keskeistä on, mistä syystä asuntoa hakee – uhkaako esimerkiksi asunnottomuus tai asuuko puutteellisissa tai ahtaissa oloissa.

Lisäksi Hekan taloista yritetään hänen mukaansa saada mahdollisimman tasapainoisia niin, että niissä olisi erityyppisiä asukkaita, ei esimerkiksi pelkästään vanhoja, nuoria tai työttömiä.

Närön mukaan maahanmuuttajilla voi usein ollakin selkeä asunnon tarve, jos he asuvat vaikkapa sukulaisten luona, mutta sama tilanne on monella muullakin.

– Myös esimerkiksi muualta Suomesta muuttavia, joilla olisi Helsingissä työpaikka muttei asuntoa, voidaan asettaa valinnassa kärkeen, Närö sanoo.