Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saksan ulkoministeri haluaisi EU:n luopuvan yksimielisyyden vaatimuksesta ulkopolitiikassa

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan päätöksentekokykyä panttivankinaan pitävät jäsenmaat leikittelevät EU:n yhtenäisyydellä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU:n tulisi luopua yksimielisyyden vaatimuksesta, jotta yksittäiset jäsenmaat eivät voisi halvaannuttaa unionin ulkopolitiikkaa, sanoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Hänen mukaansa päätöksentekokykyä panttivankinaan pitävät jäsenmaat leikittelevät EU:n yhtenäisyydellä.

– Sen vuoksi sanon melko avoimesti: veto-oikeudesta on luovuttava – vaikka se tarkoittaisi sitä, että myös me voimme jäädä häviölle äänestyksessä, Maas kommentoi.

EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisista kannoista päätetään jäsenmaiden kesken lähes aina yksimielisesti, mikä johtaa siihen, että yksittäinenkin jäsenmaa pystyy estämään päätösten etenemisen.

Saksan Maas ei nimennyt kommenttinsa yhteydessä esimerkkejä, mutta viime aikoina EU-maat eivät ole esimerkiksi onnistuneet ottamaan yhteistä kantaa Kiinan toimiin Hongkongissa, koska Unkari on estänyt lausuman hyväksymisen.

Viime syksynä Valko-Venäjä-pakotelista muhi EU:n koneistossa viikkoja, koska Kypros asettautui hetkellisesti poikkiteloin.

Suomi on kannattanut jo pidempään määräenemmistöpäätösten lisäämistä EU:n ulkopolitiikassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi viime syksynä pakotekeskustelun yhteydessä, että Suomi olisi ollut valmis päättämään asiasta määräenemmistöllä. Päätöksentekotavan vaihtamisesta ei kuitenkaan ole ollut riittävää yhteisymmärrystä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut