Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Saksan ulkoministeri haluaisi EU:n luopuvan yksimielisyyden vaatimuksesta ulkopolitiikassa

Saksan ulkoministeri Heiko Maasin mukaan päätöksentekokykyä panttivankinaan pitävät jäsenmaat leikittelevät EU:n yhtenäisyydellä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

EU:n tulisi luopua yksimielisyyden vaatimuksesta, jotta yksittäiset jäsenmaat eivät voisi halvaannuttaa unionin ulkopolitiikkaa, sanoo Saksan ulkoministeri Heiko Maas.

Hänen mukaansa päätöksentekokykyä panttivankinaan pitävät jäsenmaat leikittelevät EU:n yhtenäisyydellä.

– Sen vuoksi sanon melko avoimesti: veto-oikeudesta on luovuttava – vaikka se tarkoittaisi sitä, että myös me voimme jäädä häviölle äänestyksessä, Maas kommentoi.

EU:n ulko- ja turvallisuuspoliittisista kannoista päätetään jäsenmaiden kesken lähes aina yksimielisesti, mikä johtaa siihen, että yksittäinenkin jäsenmaa pystyy estämään päätösten etenemisen.

Saksan Maas ei nimennyt kommenttinsa yhteydessä esimerkkejä, mutta viime aikoina EU-maat eivät ole esimerkiksi onnistuneet ottamaan yhteistä kantaa Kiinan toimiin Hongkongissa, koska Unkari on estänyt lausuman hyväksymisen.

Viime syksynä Valko-Venäjä-pakotelista muhi EU:n koneistossa viikkoja, koska Kypros asettautui hetkellisesti poikkiteloin.

Suomi on kannattanut jo pidempään määräenemmistöpäätösten lisäämistä EU:n ulkopolitiikassa.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi viime syksynä pakotekeskustelun yhteydessä, että Suomi olisi ollut valmis päättämään asiasta määräenemmistöllä. Päätöksentekotavan vaihtamisesta ei kuitenkaan ole ollut riittävää yhteisymmärrystä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut