Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Uusi työnhakumalli tarjoaisi työttömälle entistä tiiviimmin tukea – hallitus kaavailee 1 200:aa virkailijaa lisää

Jotta yksilöllinen palvelu on mahdollista, hallitus lisää TE-toimistojen ja kuntien resursseja 70 miljoonalla eurolla. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Hallitus kaavailee uutta työnhakumallia, jossa työttömälle on tarkoitus antaa entistä parempaa yksilöllistä palvelua. Sen arvioidaan kasvattavan työllisyyttä noin 9 500–10 000 henkilöllä. Työllisyysvaikutukset syntyisivät täysimääräisesti vuodesta 2025 alkaen.

Tämä niin sanottu pohjoismainen työvoimapalvelumalli on yksi hallituksen suurista työllisyysuudistuksista. Sitä on luonnehdittu myös niin sanotun aktiivimalli kakkosen parannelluksi versioksi.

Lähtökohtaisesti työnhakijan tulisi hakea neljää työmahdollisuutta kuukauden aikana. Tästä voitaisiin kuitenkin poiketa esimerkiksi, jos työnhakijan työkyky on alentunut. Myös alueen työmarkkinatilanne huomioitaisiin. Seuraamuksia, joita työnhaun laiminlyönnistä tulee, kohtuullistettaisiin.

TE-toimistot ja kuntakokeiluihin osallistuvat kunnat voisivat tehdä jatkossakin työnhakijoille työtarjouksia. Työtarjoukset olisivat velvoittavia eli edellytys työnhakijan työttömyysetuuden jatkumiselle, jos työnhaku on kestänyt kuusi kuukautta. Työtarjous ei olisi velvoittava, jos työnhakija olisi jo ennen työtarjousta raportoinut hakeneensa työmahdollisuuksia sovitun määrän.

Työllistymistä tukisivat erityisesti keskustelut, joita järjestettäisiin työnhaun alkuvaiheessa kahden viikon välein. Jotta yksilöllinen palvelu on mahdollista, hallitus lisää TE-toimistojen ja kuntien resursseja 70 miljoonalla eurolla. Tällä palkataan noin 1 200 uutta virkailijaa.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti luonnoksen lakimuutoksista lausuntokierrokselle maanantaina. Hallituksen esitys on tarkoitus antaa eduskunnalle syysistuntokaudella.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut