Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa neljä muslimiperheen jäsentä surmattiin autolla, poliisi epäilee viharikosta

Kanadassa neljä saman perheen muslimia on surmattu lava-autolla tehdyssä hyökkäyksessä. Sunnuntaina Ontarion provinssissa tapahtuneessa hyökkäyksessä loukkaantui lisäksi lapsi.

Paikallisen poliisin mukaan todisteiden valossa vaikuttaa siltä, että isku oli suunniteltu ja että epäilty hyökkääjä oli valinnut uhrit iskun kohteeksi heidän uskontonsa takia. Poliisi uskoo, että kyseessä oli viharikos.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että poliisi harkitsee terrorismiin liittyviä syytteitä. 20-vuotias kanadalaismies sai maanantaina syytteet neljästä murhasta ja yhdestä murhan yrityksestä.

Lounais-Ontariossa sijaitsevassa Londonin kaupungissa tehdyssä iskussa kuolivat 74-vuotias ja 44-vuotias nainen sekä 46-vuotias mies ja 15-vuotias tyttö. Kaikki kuuluivat samaan perheeseen. Hyökkäyksestä selvinnyt yhdeksänvuotias poika on sairaalahoidossa.

Poliisin mukaan viisi saman perheen jäsentä oli ollut kävelemässä jalkakäytävällä ja odottivat risteyksessä ylittääkseen tien, kun epäilty ajoi mustalla lava-autolla heitä kohti. Silminnäkijät kuvaavat kanadalaiskanava CTV :lle tilannetta kaaokseksi. Ihmisten kerrotaan juosseen ympäriinsä. Jotkut yrittävät antaa hälytysajoneuvoille ohjeita.

Epäilty pidätettiin kuuden kilometrin päässä hyökkäyspaikalta ostoskeskuksessa. Rikoskomisario Paul Waight kertoo BBC:n mukaan, että epäilyllä oli päällään jonkinlainen liivi, joka muistutti haarniskaa.

Waightin mukaan uhreilla ja epäilyllä ei tiettävästi ollut aikaisempaa yhteyttä. Vielä maanantaina ei ollut tiedossa, onko epäilyllä yhteyksiä viharyhmiin.

"Tämä oli muslimeja, londonilaisia vastaan tehty joukkomurha"

Kanadan muslimien kansallinen neuvoston johtaja Mustafa Farooq kuvaili tiedotteessa, että "autoa ajanut mies oli nähnyt muslimiperheen kadulla ja päättänyt, että he eivät ansaitse elää".

– Hän ei tuntenut heitä. Tämä on Kanadan maaperällä tapahtunut terrori-isku ja sitä tulisi kohdella sellaisena, hän jatkoi.

– Teen tämän selväksi, tämä oli muslimeja, londonilaisia vastaan tehty joukkomurha, jonka juuret ovat sanoinkuvaamattomassa vihassa, Londonin pormestari Ed Holder sanoi.

Ontarion pääministeri Doug Ford tviittasi, että vihalle ja islamfobialle ei ole tilaa provinssissa.

Neljä vuotta sitten 27-vuotias valkoisen ylivallan kannattaja avasi tulen moskeijassa Quebecin provinssin pääkaupunki Quebecissä. Tekijä surmasi iskussa kuusi ihmistä, ja useita haavoittui.