Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Perussa Keiko Fujimori syyttää vaaleja vilpillisiksi – lopullisen tuloksen saamisessa kestänee päiviä

Perun presidentiksi pyrkivä Keiko Fujimori syytti maanantai-illan lehdistötilaisuudessa vaaleja vilpillisiksi. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Perun presidentinvaalien ääntenlaskennassa laitavasemmistolainen Pedro Castillo on ottanut niukan johdon, kun ääniä on laskettu jo noin 95 prosenttia. Tilanne on kuitenkin edelleen tiukka, sillä Castillon ero oikeistolaiseen Keiko Fujimoriin on vain muutamia prosenttiyksikön kymmenyksiä. Lopullista tulosta saatetaankin joutua odottamaan pitkään.

Fujimori syytti maanantai-illan lehdistötilaisuudessa vaaleja vilpillisiksi. Hänen mukaansa äänestyksessä oli epäselvyyksiä ja viitteitä vilpistä, minkä hän voi omien sanojensa mukaan myös todistaa.

46-vuotias Fujimori oli johdossa ääntenlaskun alkuvaiheessa. Kun laskuvuoroon tuli syrjäseutujen ääniä, johtoon siirtyi Castillo.

Castillon Peru Libre -puolue on vaatinut vaaliviranomaisia "suojelemaan vaaleja", kun ääntenlasku etenee ja tuloksia tulee julki. Kaikkien äänten laskemisessa voi kestää päiviä, sillä käsiteltävänä on yli miljoona ulkomailla asuvien antamaa ääntä.

Epävarmuuden keskellä Liman pörssi on sukeltanut ja maan valuutan arvo on laskenut ennätyksellisen alhaalle suhteessa dollariin. Amerikan valtioiden järjestön (OAS) vaalitarkkailijat ovat painottaneet, että ehdokkaiden toiminta ääntenlaskun kriittisinä hetkinä on avainasemassa, jotta tilanne säilyy rauhallisena.

Castillosta tulisi "köyhä presidentti"

Kumpi tahansa vasemmiston ja oikeiston välisen valtataistelun voittaa, edessä on vaikeita aikoja koronakriisissä ja taantumassa kärvistelevälle maalle. Lisäksi maa kaipaa vakautta, sillä kolmen vuoden aikana johdossa on ollut neljä presidenttiä ja useita maan entisiä johtajia on joko tuomittu tai epäillään korruptiosta.

Vaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä sai Castillo. Suhteellisen tuntematon opettaja oli Fujimorin edellä myös kyselyissä ennen vaaleja, mutta ero oli tuolloinkin varsin pieni.

Analyytikko Hugo Otero kuvailee uutistoimisto AFP:lle, että voittaessaan Castillosta tulisi Perun ensimmäinen köyhä presidentti. Castillo on etukäteen vannonut luopuvansa presidentin palkasta ja elävänsä opettajan palkallaan. Fujimoria suosivat keskiluokka ja yritysmaailma. Hän on väittänyt vastustajansa tekevän Perusta uuden Venezuelan tai Pohjois-Korean.

Uuden presidentin kausi alkaa heinäkuun lopulla. Nyt vallassa on väliaikainen johtaja Francisco Sagasti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut