Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravipiireissä arvostettu mies hyväksikäytti seksuaalisesti tyttöjä kymmenen vuoden ajan, tuomittiin neljäksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut ravialalla vaikuttaneen 59-vuotiaan miehen neljän ja puolen vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen vuosia jatkuneista lapsiin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeuden mukaan mies kohdisti 2000- ja 2010-luvuilla noin kymmenen vuoden aikana eriasteisia seksuaalisia tekoja kolmeen uhriin. Teot pitivät sisällään asiattomia puheita, koskettelua, halailua, lähentelyä sekä yhden uhrin kohdalla useita yhdyntöjä, tuomiossa sanotaan.

Mies kiisti kaikki syytteet. Hän myönsi halailleensa ja toisinaan antaneensa suudelman poskelle, mutta kiisti, että sillä olisi ollut seksuaalista tarkoitusta. Lisäksi hän kiisti olleensa yhdynnässä uhriin ennen kuin tämä täytti 16 vuotta.

Oikeus: Miehen täytyi ymmärtää käyttävänsä riippuvuussuhdetta törkeästi hyväkseen

Törkeimmässä tekokokonaisuudessa uhri oli hyväksikäytön alkaessa 13-vuotias. Ensimmäinen yhdyntä tapahtui uhrin ollessa 15-vuotias. Mies oli tytön mukaan tullut hänen luokseen hevostallilla, riisunut vaatteet ja aloittanut yhdynnän. Tytön mukaan hän itki hysteerisesti, mutta mies ei lopettanut.

Yhdyntöjä oli tytön mukaan ensin pari kertaa kuukaudessa ja sitten viikoittain. Seksuaalinen hyväksikäyttö loppui, kun tyttö 18-vuotiaana muutti pois paikkakunnalta.

Tuomion mukaan aikuiset tulivat vuosien varrella tietoisiksi tapahtumista. Miehen vaimo näki, kun mies oli seksuaalisessa kanssakäymisessä tytön kanssa ja ilmoitti asiasta tytön vanhemmille. Tämän jälkeen tyttö sai käydä tallilla ainoastaan valvotusti toisen aikuisen kanssa. Mies ei kuitenkaan lopettanut hyväksikäyttöä.

Oikeus katsoi, että mies käytti hyväkseen tytön kiintymystä hevosharrastukseen ja kyseisellä tallilla olleisiin hevosiin.

– (Hänen) on tullut mieltää, että hän käyttää riippuvuussuhdetta törkeästi hyväkseen ryhtymällä (uhrin) kanssa seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Oikeus kiinnitti myös huomiota siihen, että mies oli hevosurheilun parissa arvostetussa asemassa.

– (Hän) on siten väistämättä näyttäytynyt (uhrin) kannalta auktoritatiivisena hahmona, jonka näkemyksillä on ollut merkitystä (uhrin) harrastuksen jatkumisen kannalta.

Oikeuden mukaan mies syyllistyi törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Kehui ulkonäköä ja alkoi pian lähennellä

Myös kahden muun uhrin kohdalla seksuaalinen hyväksikäyttö alkoi hevosharrastuksen parissa. He olivat seksuaalisten tekojen aikaan 10–15-vuotiaita.

Toinen tyttö kertoi miehen ensin esittäneen kommentteja ulkonäöstä ja edenneen fyysiseen lähentelyyn. Tytön mukaan mies halaili, yritti suudella väkisin ja kouri rinnoista ja takapuolesta.

Tyttö kertoi asiasta vanhemmilleen. Heidän mukaansa asiaa selvitettiin asianajotoimiston kanssa, mutta asianajotoimistossa sanottiin, että hyväksikäyttöä on vaikea näyttää toteen. Lopulta tyttö koki tallilla käymisen niin ahdistavaksi, että lakkasi käymästä siellä.

Kolmas uhri kertoi, että mies kosketteli häntä, kyseli seurusteluasioista ja sanoi muun muassa haluavansa olla tämän ensimmäinen mies.

Oikeus katsoi, että uhrit kertoivat kokemastaan seikkaperäisesti ja johdonmukaisesti. Lisäksi tytöt olivat kertoneet tapahtumista läheisilleen, kuten vanhemmilleen, ystävilleen ja poikaystävilleen.

Oikeuden mukaan mies haki teoillaan seksuaalista kiihotusta tai tyydytystä ja syyllistyi näin kahteen lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

STT ei julkaise tuomitun nimeä, tapahtumapaikkakuntaa eikä tarkkoja tapahtuma-aikoja uhrien yksityisyyden suojelemiseksi.

Hippos asetti miehen väliaikaiseen kilpailukieltoon

Tuomion saanut mies asetetaan keskiviikkona väliaikaiseen kilpailukieltoon, kertoo raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestön Hippos ry:n puheenjohtaja Kari Eriksson STT:lle.

Asiasta päätettiin Hippoksen tiistai-illan puhelinkokouksessa.

– Ottaen huomioon, että kyse on noin vakavasta rikoksesta, ja ottaen huomioon rangaistuksen, päätimme, että asetetaan hänet heti väliaikaiseen kilpailukieltoon, Eriksson kertoo.

Lopullisia päätöksiä esimerkiksi kilpailuoikeuden poistamisesta kokonaan tehdään Erikssonin mukaan sitten, kun miehen saama tuomio on lainvoimainen. Puheenjohtajan mukaan asia tullaan tutkimaan tarkoin.

Tuomion saanut mies ei ole ollut kilpailukiellossa oikeusprosessin aikana.

Hippoksen hallituksella on myöhemmin tällä viikolla kokous, missä asiaa käsitellään enemmän, Eriksson kertoo. Hänen mukaansa myös tuomittua miestä kuullaan jollain tapaa.

Tieto tapauksesta tuli Hippokselle sisäisesti jo ennen mediatietoja, mutta ei varhaisessa vaiheessa, Eriksson kertoo.

– Jos näistä asioista saadaan tietoa, mahdollisimman aikaisin niihin puututaan, Eriksson sanoo.

Harrastajatoimijoita valvotaan heikommin

Erikssonin mukaan tuomittu on toiminut raviurheilun harrastajalisenssillä eli hän ei ole ammattilainen. Hippoksen harrastajalisenssillä voi valmentaa tai ohjastaa hevosia harrastusluontoisesti. Lisenssi oikeuttaa muun muassa kilpailemaan omilla hevosilla.

Erikssonin mukaan harrastajia ei pystytä valvomaan yhtä tarkasti kuin ammattilaisia tai kieltämään näitä harrastamasta.

– Siihen voimme puuttua, että tuleeko jatkamaan lisenssinhaltijana vai ei, Eriksson sanoo.

Hippoksessa on Erikssonin mukaan pyritty jo aiemmin madaltamaan kynnystä ilmoittaa vastaavista tapauksista. Hippos on muun muassa mukana Et ole yksin -palvelussa, jonka tavoitteena on vähentää ja ehkäistä epäasiallista käytöstä ja häirintää urheilussa.

Nyt ilmi tulleet tapaukset otetaan Hippoksessa vakavasti, ja Erikssonin mukaan järjestössä käydään läpi miten valvontaa voidaan lisätä. Alueellista valvontaa tekevät Hippoksen alaiset Hevosjalostusliitot, ja Erikssonin mukaan Hippoksessa tullaan pohtimaan myös sitä, miten alueellista valvontaa saadaan toimimaan paremmin.

– Meillä on vakavan pohdinnan paikka siitä, että miten valvoisimme lisää, miten voisimme saada kynnystä ilmoittamisesta vieläkin alemmas ja miten turvaisimme lasten ja nuorten sekä kaikkien ihmisten aseman, jotka haluavat harrastaa tätä lajia, Eriksson sanoo.

Toukokuun lopulla naantalilaista hevostallia pitänyt pariskunta vangittiin epäiltyinä törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Suomen ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kertoi STT:lle toukokuussa, ettei rikoksista epäilty talli ole ollut liiton jäsen eikä liitolla ole ollut siihen muitakaan siteitä. Erikssonin mukaan talli ei ole silloin liiton valvonnan piirissä.