Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Seura: Venäläiset yrittivät suojella Fennovoima-hanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla

Fennovoima joutui kesällä 2015 kohun keskelle jätettyään Pyhäjoen ydinvoimalan rakennuslupahakemuksen. JARMO STENMARK / LEHTIKUVA

STT

Ydinvoimayhtiö Fennovoiman venäläiset taustatahot yrittivät suojata voimalahanketta laajalla vaikuttamisoperaatiolla vuonna 2015, kun Fennovoima oli joutunut kohun keskelle hämäräperäiseksi katsotun kroatialaisen osaomistajan takia, kertoo Seura .

Seuran mukaan DDoSecrets-tietovuotoryhmän vuotamista asiakirjoista käy ilmi, kuinka Fennovoiman taustatahot yrittivät muun muassa ohjailla tiedotusvälineitä ja lobata suomalaispoliitikkoja.

Ryhmä julkaisi touko-kesäkuun vaihteessa yli 13 500 viestin aineiston, jonka kerrotaan olevan peräisin venäläisen Sberbank -pankin käyttämästä käännöspalvelusta. Sberbank on Venäjän suurin pankki, ja se on ollut Yhdysvaltojen ja EU:n pakotelistalla vuodesta 2014 lähtien.

Fennovoima joutui kesällä 2015 kohun keskelle jätettyään Pyhäjoen voimalan rakennuslupahakemuksen. Lupaehtoihin kuului, että vähintään 60 prosenttia yhtiön omistuksesta piti olla EU- tai Eta-maista.

Omistajaksi ilmoitettu pieni kroatialainen Migrit Solarna Energija -yhtiö täytti nimelliset ehdot, mutta tuiki tuntemattoman kroatialaisyhtiön ilmaantuminen mukaan kuvioihin herätti epäilyksiä siitä, että kyseessä olisi venäläisten bulvaaniyhtiö.

Venäläiset pyrkivät sammuttamaan Migrit-kohua Sveitsiin rekisteröidyn viestintä- ja konsulttitoimisto SASS Consulting AG:n avulla. Toimiston omistaja on demaritaustainen Sebastian Sass, joka on toiminut muun muassa ex-pääministeri Paavo Lipposen (sd.) avustajana ja Nord Stream -kaasuputkihankkeen yhteiskuntasuhteiden johtajana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut