Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brexit-kiistely jatkuu edelleen: EU varoittaa Britanniaa yksipuolisten toimien seurauksista ja kärsivällisyyden loppumisesta

Britannian ja Euroopan unionin eron selvittely jatkuu edelleen, ja EU on varoittanut Britanniaa yksipuolisten toimien seurauksista. Tällaisia seurauksia saattaisivat olla esimerkiksi uudet oikeustoimet tai tullien asettaminen tietyille tuotteille.

Britannia erosi EU:sta viime vuonna. Eron jälkipyykissä erityisen vaikeaksi kysymykseksi on muodostunut Pohjois-Irlannin rajajärjestelyn käytännön toteutus.

EU:n kärsivällisyys on alkanut huveta, koska Britannia ei ole laittanut rajamuodollisuuksia EU:n toivomaan kuntoon Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä.

Osapuolet keskustelivat tilanteesta tänään Lontoossa, mutta suuria edistysaskelia ei saavutettu. Britannia on moittinut EU:ta joustamattomuudesta. EU taas katsoo, ettei Britannia ole aina noudattanut yhteisiä sopimuksia.

Komission varapuheenjohtajan Maros Sefcovicin mukaan EU on valmis vastatoimiin, jos Britannia jatkaa yksipuolisia toimia. Sefcovic sanoi kuitenkin lehdistötilaisuudessaan, ettei hän tullut Lontooseen esittämään uhkavaatimuksia, vaan pikemminkin etsimään ratkaisuja.

– Vielä ei ole liian myöhäistä. Korjataan kurssiamme, Sefcovic sanoi.

Avoin raja Irlannin saarella

Pohjois-Irlannin rajajärjestelyllä tarkoitetaan sitä, että Britanniaan kuuluvan Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan välillä on säilynyt avoin raja senkin jälkeen, kun Britannia erosi Euroopan unionista. Tämän mahdollistaminen on taas tuonut tiettyjä rajamuodollisuuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välille.

Irlannin saaren avointa rajaa pidetään välttämättömänä rauhan ylläpitämiseksi. Rajamuodollisuudet ovat taas EU:lle tärkeitä, jotta se pystyisi suojaamaan sisämarkkinoitaan.

Rajajärjestely laadittiin Britannian EU-erosopimuksen yhteydessä. Sefcovicin mukaan EU on valmis neuvottelemaan kaikista ratkaisuista, joita erosopimus ja rajajärjestely mahdollistavat, mutta korosti, ettei EU aio alkaa neuvottelemaan sopimuksia uudestaan.

Hänen mukaansa EU on kuitenkin valmis joustamaan esimerkiksi lääketoimitusten turvaamiseksi.

Kysymys rajamuodollisuuksista on ajankohtainen, koska yksi takaraja on umpeutumassa kesäkuun lopussa.

Britannian brexit-ministeri David Frost kommentoi tapaamisten jälkeen, että ongelmiin on löydettävä pikaisesti ratkaisuja.

– Mitä meidän on tehtävä nyt, on löytää kiireellisesti ratkaisuja, jotka tukevat pitkänperjantain rauhansopimusta, tukevat rauhanprosessia Pohjois-Irlannissa ja mahdollistavat asioiden paluun normaaliin, Frost sanoi toimittajille uutistoimisto AFP:n mukaan.

Kiista saattaa edetä oikeuteen syksyllä

EU-komissio käynnisti keväällä rikkomusmenettelyn Britanniaa vastaan erosopimuksen ehdoista poikkeamisen vuoksi. Syynä oli se, että Britannia päätti yksipuolisesti jatkaa helpotettuja rajatarkastuksia Pohjois-Irlannin ja muun Britannian välillä, vaikka ensimmäisen takarajan olisi pitänyt olla maaliskuun lopussa.

Sefcovicin mukaan komissio ei ole saanut Britannialta tyydyttäviä vastauksia rikkomusmenettelyyn. Hänen mukaansa on mahdollista, että asia saattaisi edetä EU-tuomioistuimen käsittelyyn syksyllä.

– Meidän on harkittava seuraavia askeliamme, Sefcovic sanoi.