Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pormestari Jan Vapaavuori haluaa Kruunusillat-hankkeen kasvaneista kustannuksista selvityksen

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.) käynnistää Kruunusillat-hankkeen kustannuksista erityisselvityksen, jossa tarkastellaan hankkeen kustannusten radikaalia kasvua ja päätöksentekoprosessia.

Kruunusillat-hankkeen päivittyneet kustannukset ovat nousseet 550 miljoonaan euroon aiemmin valtuuston hyväksymän 380 miljoonan euron sijaan.

Kruunusillat-hankkeeseen liittyvät hankkeet huomioiden kustannusarvio on kokonaisuudessaan noussut valtuustolle vuonna 2016 esitetystä 430 miljoonan eurosta lähes 800 miljoonaan euroon.

Liittyvät hankkeet ovat rakennustöitä, jotka eivät ole raitiotien rakentamista, mutta niiden rakentaminen on kuitenkin aikataulutettava samaan yhteyteen raitiotien rakentamisen kanssa. Vuonna 2016 päätöstä tehtäessä todettiin, että raitiotiehankkeen rakentamiseksi toteutetaan siihen liittyviä hankkeita Kruunuvuorenrannassa, Kalasatamassa ja Hakaniemi–Keskusta-alueella. Näiden kustannuksiksi arvioitiin tuolloin noin 50 miljoonaa euroa.

Vapaavuoren mukaan syyt muuttuneisiin kustannuksiin on perattava huolellisesti.

– On täysin kestämätöntä, että isojen liikenne- ja rakennushankkeiden kustannukset kohoavat näin dramaattisesti. Kruunusillat-hankkeessa ylitysennuste vastaa jo tässä vaiheessa, ennen kuin varsinainen hanke on edes käynnistynyt, keskikokoisen suomalaisen kunnan vuosibudjettia. Teemasta on puhuttu jo vuosia, mutta silti näinkin holtittomia tapauksia edelleen ilmenee, pormestari Vapaavuori sanoo Helsingin kaupungin tiedotteessa.

Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman keskustaan. Rakennustyöt on tarkoitus aloittaa syksyllä 2021. Tavoitteena on käynnistää matkustajaliikenne vuonna 2027.

Selvityksen laatii ulkopuolinen KPMG .