Sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) sanoo, että torstaina hallituspuolueiden näkemyserojen vuoksi peruttu valiokunnan kokous ei tarkoita, että sote-uudistus olisi ongelmissa, kaatumassa tai edes myöhästymässä.
Hänen mukaansa valiokunnassa pidetään laajasti realistisena, että uudistus saadaan kesäkuun puolella vietyä maaliin eduskunnassa, jolloin myös maakuntavaalit voidaan järjestää suunnitellusti tammikuussa.
– Olemme edelleen vähän edellä siitä aikataulusta, mitä perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen kaavailin, Lohi sanoi STT:lle eduskunnassa.
Hänen mukaansa valiokunta kokoontuu näillä näkymin perjantaina, ja maanantaina työ jatkuu kello kymmeneltä. Sitä Lohi ei osaa arvioida, valmistuuko mietintö vielä ensi viikon lopulla.
Hänen mukaansa kokouksen perumisessa oli kyse siitä, että noin 1600-sivuisessa paketissa ilmeni asiantuntijakuulemisten jälkeen vielä hiottavia yksityiskohtia, joista piti ja pitää varmasti vastedeskin hallituspuolueiden kesken keskustella.
Lohi ei puheenjohtajana voi avata, mistä on kyse, koska työ on valiokunnassa kesken.
– Näin isoa pakettia ei pidä viedä paniikilla eteenpäin. Jos tarvitaan aikaa siihen, että ollaan varmoja, että hallituspuolueet ovat yksimielisiä, niin sitten otetaan se aika ja käydään asiat läpi.
Valiokunnan kokouksen peruuntumisesta kertoi ensin Helsingin Sanomat .
"Ei ongelmaa"
Kiistakysymyksiä ratkoi myös ministeriryhmä sote-palaverissa torstaina. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) ei ehtinyt eduskunnassa kommentoida kokouksen antia, mutta hän huikkasi kyselytunnille mennessään, ettei asiassa ole ongelmaa.
Hallituslähteen mukaan asiat koko lailla ratkesivat kokouksessa.
Perustuslakivaliokunta katsoi yksimielisesti toukokuussa, että esityksen perusratkaisuissa ei ole perustuslaillisia ongelmia, joten esityksen ei tarvitse enää perustuslakivaliokuntaan palata.
"Hyvä, jos ongelmakohtiin herätty"
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Mia Laiho (kok.) kertoi STT:lle, että kokouksen perumisesta ilmoitettiin aivan yllättäen keskiviikkona ilmeisesti hallituspuolueiden keskinäisen neuvottelun jälkeen.
Hänen mielestään on hyvä, jos hallituspuolueissa on herätty uudistuksen ongelmakohtiin loppumetreillä. Laiho kuitenkin epäilee sitä, koska tähän asti hallituspuolueet ovat olleet kokouksissa yksimielisiä.
– Vaikea sanoa, onko hallituspuolueiden välillä nyt olemassa todellisia ristiriitoja vai kuinka paljon tässä on vaalipolitiikkaa.