Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Neljä nuorta afganistanilaista sai kymmenen vuoden tuomiot Lesboksen saaren syyskuisista leiripaloista – puolustuksen mukaan oikeudenkäynti ei ollut reilu

Palojen jälkeen noin 13 000 siirtolaista, heidän joukossaan perheitä, lapsia ja naisia, asui taivasalla viikon. Lesbokselle on sittemmin rakennettu uusi tilapäinen leiri noin 6 000 asukkaalle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Kreikassa neljä nuorta afganistanilaista turvapaikanhakijaa tuomittiin lauantaina kymmenen vuoden vankeusrangaistuksiin viimevuotisia Lesboksen saaren leiripaloja koskeneessa oikeudenkäynnissä.

Tuomittujen katsottiin sytyttäneen tahallaan paloja, jotka tuhosivat Morian siirtolaisleirin viime syyskuussa. Tuomiosta kertoivat syytettyjen asianajajat. Palojen takia noin 13 000 ihmistä jäi ilman suojaa. Kukaan ei kuollut paloissa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan tuomitut ovat miehiä.

Media ei päässyt seuraamaan oikeudenkäyntiä Chioksen saarella. Syyksi kerrottiin koronavirukseen liittyvät varotoimet.

Puolustuksen mukaan oikeudenkäynti kreikkalaisessa tuomioistuimessa ei ollut reilu. Esimerkiksi kolme tuomituista oli puolustuksen mukaan pidätyshetkellä alaikäisiä, mutta Kreikan oikeusjärjestelmä ei kohdellut heitä sellaisina.

Jo maaliskuussa leiripaloista tuomittiin kaksi nuorta afganistanilaista. He saivat viiden vuoden tuomiot. He olivat vangitsemisen aikaan 17-vuotiaita eli eivät vielä täysi-ikäisiä.

Silminnäkijä ei paikalla oikeudessa

Ongelmia liittyi puolustuksen mukaan myös näyttöön, joka perustui pitkälti yhden afganistanilaisen turvapaikanhakijan silminnäkijähavaintoihin. Hän oli tunnistanut kuusi syytettyä nuorta.

Puolustuksen mukaan silminnäkijä ei ollut oikeudessa paikalla perjantaina. Hän ei myöskään ollut paikalla maaliskuisessa oikeudenkäynnissä, koska hänen olinpaikkaansa ei saatu selville.

Syytettyjen mukaan tunnistus oli virheellinen ja siihen ovat vaikuttaneet etniset jännitteet. Kaikki kuusi syytettyä kuuluvat Afganistanissa pitkään vainottuun hazara-vähemmistöön, kun taas silminnäkijä on pataani.

Syyttäjän todistajina kuultiin myös poliiseja, paloa sammuttamaan tulleita pelastajia sekä leirillä työskennelleitä ihmisiä.

Ahdas ja täpötäysi leiri

Euroopan suurimmaksi siirtolaisleiriksi paisunut Moria perustettiin vuonna 2013 ja se oli mitoitettu enimmillään 3 000 ihmiselle. Leirillä asuvien määrä kuitenkin kasvoi merkittävästi sen jälkeen, kun suuri määrä siirtolaisia ja turvapaikanhakijoita alkoi pyrkiä Turkista Kreikan saarien kautta Eurooppaan vuonna 2015.

Hyvin ahtaaksi käyneellä leirillä kiisteltiin koronavirusrajoituksista, kun sillä syttyi kaksi tuhoisaa paloa syyskuun alkupuolella viime vuonna. Uutistoimisto AFP:lle puhuneiden silminnäkijöiden mukaan osa positiivisen koronatestituloksen saaneista tai tartunnan saaneen kanssa kontaktissa olleista ei suostunut karanteenitoimenpiteisiin.

Palojen jälkeen noin 13 000 siirtolaista, heidän joukossaan perheitä, lapsia ja naisia, asui taivasalla viikon. Lesbokselle on sittemmin rakennettu uusi tilapäinen leiri noin 6 000 asukkaalle.

Kreikalle kuuluvilla Egeanmeren saarilla Lesboksella, Chioksella, Samoksella, Kosilla ja Leroksella elää parhaillaan noin 10 000 turvapaikanhakijaa. EU on luvannut rahoittaa 276 miljoonalla eurolla pysyvien vastaanottoleirien rakentamista saarille.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut