Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Orpo uskaltautui julistautumaan vaalivoittajaksi, Marin surkutteli tulosta ja äänestysaktiivisuutta

Orpon mukaan kokoomuksen viesti on purrut. Mikko Stig / Lehtikuva

Työryhmä / STT

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi uskaltavansa jo julistautua kuntavaalien voittajaksi, kun Ylen ennuste tarjosi puolueelle 21,4 prosentin kannatuksen ja vajaan neljän prosenttiyksikön kaulan kuntavaalikakkoseen SDP:hen.

Orpon mukaan kokoomuksen viesti on purrut. Pitkin iltaa puoluejohtaja kiitteli kokoomuksen yli 6 000:ta ehdokasta. Hyvän tuloksen pystyi hänen mukaansa ennakoimaan tunnelmasta vaalikentillä.

– Toinen asia, mikä tuli vastaan vaalikentillä erittäin paljon oli se, että suomalaiset halusivat muutosta Suomen hallituksen politiikan linjaan. Kokoomus on siinä selkeä vaihtoehto, Orpo sanoi.

Äänistä oli kello 23:n jälkeen laskettu yli 92 prosenttia.

Marin ilmaisi pettymyksensä

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin luonnehti puolueen kuntavaalitulosta pettymykseksi, mikäli se vastaa Ylen ennustetta. Yleisradion ennuste on perinteisesti ennakoinut vaalitulosta melko hyvin.

Ennuste povaa SDP:lle 17,7 prosentin kannatusta, mikä on vajaat kaksi prosenttiyksikköä heikompi kuin edellisten kuntavaalien tulos.

– On selvää, että kun kannatus vähenee, niin ei siihen puheenjohtaja ikinä voi tyytyväinen olla. Varmasti tulemme hyvin tarkasti analysoimaan vaalituloksen, Marin sanoi.

Marin uskoi, että hallitusvastuu ja vaikeat, ihmisten arkeen vaikuttavat päätökset korona-aikana ovat saattaneet vaikuttaa SDP:n tulokseen.

Marin ilmaisi myös olevansa surullinen alhaisesta äänestysprosentista. Äänestämässä kävi 55,1 prosenttia äänioikeutetuista, kun viime kuntavaaleissa vuonna 2017 äänestysprosentti oli 58,9.

– Olisin toivonut, että olisimme päässeet yli 60 prosentin äänestysaktiivisuuden, Marin sanoi.

"Keskustan aurinko nousee"

Ylen ennusteen mukaan keskusta jatkaa kolmantena 14,8 prosentilla. Tämä tarkoittaisi vajaan kolmen prosenttiyksikön laskua, joskin mielipidekyselyt povasivat tuloksesta tätäkin synkempää.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko sanoo, että puolue teki hyvän loppukirin.

– Toivon, että se tässä tuloksessa näkyy.

Ennuste on myös korkeampi kuin keskustan viime eduskuntavaalien tulos, joka oli 13,8 prosenttia. Saarikko kuitenkin myönsi puolueen menettävän asemiaan suhteessa viime kuntavaaleihin.

– Mutta aika paljon tässä on meille tästä kohtalon vaalia manattu, ja minulle tämä on viesti siitä, että keskustan aurinko nousee.

Likellä keskustaa ennusteessa olivat perussuomalaiset 14,5 prosentin kannatuksella. Tulos tarkoittaisi yli viiden prosenttiyksikön parannusta edellisistä kuntavaaleista. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho sanoo, että Ylen vaaliennusteen perusteella puolueen tulos näyttää varsin hyvältä, vertaa sitä mihin tahansa. Hän lisäsi, että puolueen vaalitulokseen on ladattu muiden kuin perussuomalaisten taholta enemmän odotuksia.

Halla-aholta kysyttiin, miten valtuutettujen määrän nousu tulee näkymään.

– Se tulee näkymään siten, että perussuomalaisten arvot ja linjaukset kuuluvat entistä selvemmin kaikissa keskusteluissa ja päätöksenteossa, Halla-aho sanoi.

Halla-ahon mukaan perussuomalaiset on aina avoimia yhteistyölle kaikkien kanssa.

Saarikko ilmoitti, että keskusta on valmis yhteistyöhön perussuomalaisten kanssa.

– Yhteistyötä ollaan valmiita tekemään, mutta samalla muistutan, että vaalivoittajilla on myös vastuuta ja sitten ei enää sivupöydistä voi huudella.

Ohisalo: Ilmastoasiat jäivät muiden asioiden alle

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo harmitteli ilmastoasioiden ja koulutuksen jäämistä muiden asioiden alle kuntavaalien puheenjohtajatenteissä. Hänen mukaansa se selittää vihreiden vaalitappiota.

Vihreät on Ylen ennusteen mukaan saamassa kuntavaaleissa 10,6 prosentin kannatuksen, mikä on vajaat kaksi prosenttia vähemmän kuin neljä vuotta sitten.

– Valitettavasti vaikkapa puheenjohtajatenteissä ei ole juurikaan puhuttu ilmastonmuutoksesta tai koulutuksesta. Ne arjen tärkeimmät kysymykset on tuntuneet jääneen ensinnäkin ehkä koronan alle ja sen jälkeen aamupalakohujen ja muiden alle, mitä pidän harmillisena, Ohisalo sanoi.

Ohisalo muistutti, että vihreille näyttäisi vaalitappiosta huolimatta olevan tulossa historiansa toiseksi paras kuntavaalitulos.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kuvasi puolueensa vaalitulosta stabiiliksi. Puolue keräsi Ylen ennusteen mukaan kahdeksan prosenttia äänistä, sijoittuen kuudenneksi.

Andersson myönsi, että puolueen ehdokaslista jäi hieman vajaaksi.

– Vasemmistoliitto pärjäsi oikein hyvin isoissa kaupungeissa, mutta ei niin hyvin pienemmillä paikkakunnilla, missä muutos ehdokasmäärissä on tapahtunut, hän sanoi. Hän kuvasi monien pitkäaikaisten kuntapolitiikkojen jättäytyneen pois ja sukupolvenvaihdoksen näkyneen tuloksissa.

RKP iloitsi viittä prosenttia

RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kuvasi puoleen viiden prosentin tulosta hyväksi.

– Kuntalaiset ovat nähneet, että olemme luotettava puolue. Olemme vastuuta kantava puolue, joka pitää huolta ihmisten perusoikeuksista, hän sanoo.

Kristillisdemokraatit keräsi 3,6 prosenttia äänistä. Puheenjohtaja Sari Essayahin mukaan vaalien siirto vaikutti puolueen ehdokaskeräykseen positiivisesti. Tulos oli kuitenkin ennusteen mukaan laskussa noin 0,5 prosenttia edellisiin vaaleihin verrattuna.

Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo kertoo pitävänsä puolueen ääniosuutta hyvänä ja olevansa tyytyväinen, että puolue pääsi levittäytymään useisiin kuntiin. Hänen mukaansa tulos lupaa hyvää eduskuntavaaleja varten, mutta hän ei täsmentänyt Ylen haastattelussa, millaista politiikkaa puolue pyrkii kunnissa ajamaan.

Kuntavaaleissa ensimmäistä kertaa mukana ollut puolue keräsi ennusteen mukaan 1,5 prosenttia äänistä ja yhteensä lähes 50 valtuutettua.

Kokoomus viime vaalien voittaja

Vuoden 2017 kuntavaaleissa eniten ääniä sai kokoomus, jonka kannatusprosentti oli 20,7. Toisena oli SDP kannatusprosentilla 19,4 ja kolmantena keskusta kannatusprosentilla 17,5. Vihreät sai äänistä 12,5 prosenttia ja perussuomalaiset 8,8 prosenttia. Myös vasemmistoliiton kannatus oli 8,8 prosenttia. RKP:tä äänesti 4,9 prosenttia kansalaisista ja kristillisdemokraatteja 4,1 prosenttia.

Torstaina julkaistussa Ylen kannatusmittauksessa suosituin puolue oli kokoomus 19,6 prosentin kannatuksella. Toisena oli perussuomalaiset 18 prosentin kannatuksella ja kolmantena pääministeripuolue SDP 17 prosentin kannatuksella. Keskustan kannatus oli gallupissa 13 prosenttia.

---

Työryhmä: Viivi Salminen, Anniina Luotonen, Mika-Matti Taskinen, Sanna Nikula, Sanna Raita-aho, Tuomas Savonen

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut