Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen rajat maanantaina auki rokotuksen saaneille, etenkin työssäkäynti helpottuu – Suomalaisten toivotaan "noudattavan varovaisuutta" mahdollisilla matkoilla Euroopassa

Kansliapäällikkö Kirsi Pimiän mukaan Suomen hallitus on päättänyt jatkaa sisärajavalvontaa ja ulkorajaliikenteen rajoituksia 11. heinäkuuta asti. Maahantulorajoituksia kuitenkin kevennetään. Hallitus päätti asiasta valtioneuvoston yleisistunnossa torstaina.

Maanantaista 21. kesäkuuta alkaen työmatkaliikenne sallitaan EU- tai Schengen-maista. Päätös koskee kaikkia liikennemuotoja eli myös maa- ja meriliikennettä, kun aiemmin vastaava linjaus oli voimassa lentoliikenteessä.

Tämä helpottaa erityisesti työhön liittyvää matkailua Ruotsista, Norjasta ja Virosta. Myös vapaa-ajan matkustaminen Suomeen vapautuu.

Suomeen saapuvilla matkustajilla on kuitenkin oltava esittää todistus vähintään 14 vuorokautta ennen maahan saapumista saadusta, hyväksytystä rokotussarjasta tai alle puoli vuotta aikaisemmin sairastetusta koronasta. Tähän ryhmään rinnastuvat myös he, jotka ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet yhden rokoteannoksen vähintään viikkoa aiemmin. Linjaus koskee sekä työ- että vapaa-ajan matkailua.

Jos Suomeen tulijalla ei ole todistusta rokotuksista tai todistusta sairastetusta koronataudista, koronatestissä on käytävä 72 tuntia Suomeen saapumisen jälkeen. Testituloksen saamiseen asti maahan tulleen on oltava omaehtoisessa karanteenissa. Tämä linjaus on tuoreeltaan saanut kritiikkiä erityisesti matkailualalta.

Kirsi Pimiä kertoi tiedotustilaisuudessa myös, että sisärajavalvonta Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välillä poistuu.

EU-alueella ulkorajavalvonta jatkuu. Maahantulorajoitukset poistuvat kuitenkin Suomen ja Romanian, Monacon ja San Marinon välisestä liikenteestä.

Hallituksen päätökset mahdollistavat esimerkiksi sen, että luonnonmarjojen poimijat saavat tulla maahan. Lisäksi sallitaan ulkorajoilla kiinteistöjen omistajien ja heidän perheenjäsentensä maahantulo.

– Nyt hallituksen päättämät helpotukset rajaliikenteeseen on saatava eduskunnasta läpi ja voimaan. Ennen sitä riittävää terveysturvallisuutta rajoilla ei voida varmistaa, koska matkustajamäärät lisääntyvät. Siksi rajatarkastukset päättyvät vasta heinäkuussa, Kirsi Pimiä kertoi tiedotustilaisuudessa.

Lisäksi ulkoministeriö suosittaa erityiseen varovaisuuteen, mikäli suomalaiset matkustavat EU- ja Schengen-alueella. Muualle pitäisi matkustaa vain ehdottoman välttämättömästä syystä, Pimiä painotti.

Hallitus päättää mahdollisesti huomenna matkailun avaamista koskevan lain lähettämisestä eduskuntaan. Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrottiin STT:lle, että lakiesitys saadaan mahdollisesti perjantaille valtioneuvoston ylimääräiseen istuntoon.

Lakiluonnos sai lausuntokierroksella merkittävää kritiikkiä varsinkin matkailualalta. Jos matkustaja on liikkeellä pelkällä negatiivisella ennakkotestituloksella tai hän on saanut vain yhden rokotteen, hän joutuisi käymään uudessa testissä Suomessa kolmen vuorokauden kuluttua ja hänen tulisi olla tällä välin omaehtoisessa karanteenissa.

Lain saamisella voimaan on kiire, sillä eduskunta on jäämässä juhannuksen jälkeen istuntotauolle.