Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Useita uhreja suihkussa ja uimahallin pukuhuoneessa salakuvannut mies sai ehdollista – ainakin osa uhreista oli alaikäisiä

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi perjantaina ehdolliseen vankeuteen miehen, joka oli salakuvannut uhrejaan suihkussa ja uimahallissa. Lisäksi mies oli muokannut lapsesta otettuja valokuvia ja videoita esittämään seksuaalisia tekoja.

Nelikymppinen mies tunnusti syytteet pääpiirteittäin. Rikokset tapahtuivat vuosina 2016–2019. Uhreja oli 13, joista ainakin osa oli tapahtuma-aikaan alaikäisiä.

Ainakin osa salakuvaamisista tapahtui miehen omassa kodissa. Mies oli salaa videoinut uhrejaan suihkussa ja sitten tehnyt videoista still-kuvia.

Yksi syytteistä koski salakuvaamista uimahallissa. Mies oli kahteen kertaan kuvannut alastomana ollutta uhria uimahallin naisten pukutiloissa. Näistäkin videoista hän teki still-kuvia.

Yksi teoista jäi yritykseksi. Oikeuden mukaan mies oli pyytänyt 14-vuotiasta uhria lapsenvahdiksi ja sitten ilmoittanut, että tämän pitäisi käydä suihkussa yhdessä lapsen kanssa. Oikeuden mukaan miehen tarkoituksena oli ottaa tilanteesta salaa valokuvia tai videota. 14-vuotias kertoi miehen puheista äidilleen, joka kielsi häntä menemästä miehen luokse.

Uhreille korvauksia yli 20 000 euroa

Raskain syyte koski törkeää sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan levittämistä. Mies oli ottanut 2000-luvun alkuvuosina kuvia ja videotallenteita 4–6-vuotiaasta lapsesta. Myöhemmin vuosina 2016–2017 mies oli muokannut tallenteita muun muassa niin, että hän oli lisännyt niihin oman vartalonsa tai osia siitä siten, että kuvissa esiintyi yhdyntää tai oraaliseksiä pikkulapsen kanssa.

Mies kiisti, että teko olisi ollut törkeä sekä sanoi, ettei levittänyt kuvia kenellekään. Rikoslain mukaan kuitenkin pelkkä kuvan valmistaminen riittää levittämisrikoksen täyttymiseen.

Tämän syytekohdan lisäksi mies tuomittiin sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta, neljästä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä, sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisen yrityksestä ja yhdeksästä salakatselusta.

Käräjäoikeus katsoi, että oikeudenmukainen rangaistus miehelle oli kahdeksan kuukauden vankeus. Koska miestä ei ollut viimeisten kymmenen vuoden aikana tuomittu vankeusrangaistukseen ja hän oli ollut asian takia tutkintavankeudessa noin neljä kuukautta, oikeus katsoi, että rangaistus voidaan määrätä ehdollisena.

Lisäksi mies tuomittiin maksamaan uhreilleen erilaisia korvauksia yhteensä yli 20 000 euroa.

Uhrien yksityisyyden suojelemiseksi STT ei julkaise miehen nimeä tai paikkakuntaa, jolla rikokset tapahtuivat.