Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkailurajoitusten helpotukset avaavat reittejä ulkomaille - "Yhtään tartuntaketjua ei ole lähtenyt meidän lennoiltamme", Finnairilta kerrotaan

Viking Line ja Tallink Silja palauttavat reittiliikenteen Helsingin ja Tukholman välille heinä-elokuussa.

Matkailuala valmistautuu nousemaan takaisin satulaan matkailurajoitusten helpotusten myötä.

Finnairin viestintäjohtajan Päivyt Tallqvistin mukaan Finnairilla seurataan nyt tarkasti lentojen kysynnän kasvua, ja lentoja tullaan lisäämään tarpeen mukaan. Tarkempia arvioita tulevien lentojen määrästä ei ole vielä tehty.

– Tällä hetkellä meidän matkustajamäärät ovat noin kymmenen prosenttia normaalista, ja liikenneohjelma sen mukainen.

Tallqvist kertoo, että joitain koneita on lennetty pitkäaikaispysäköinnistä takaisin Helsinkiin odottamaan mahdollisia lentojen lisäämisiä. Tällä hetkellä Finnair lentää noin 60 kohteeseen.

– On hienoa nähdä, että mennään kohti yleiseurooppalaista linjausta ja terveysturvallista matkustusta avataan, Tallqvist sanoo.

Hallitus päätti torstaina, että maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan maanantaista alkaen hyväksytyn covid-19-rokotussarjan saaneille ja alle kuusi kuukautta sitten covid-19-taudin sairastaneille. Ulkoministeriö on luopunut EU- ja Schengen-maita koskevasta suosituksesta välttää tarpeetonta matkustusta ja kehottaa nyt matkustajia noudattamaan erityistä varovaisuutta matkakohteissa.

Tallqvist huomauttaa, että Finnairilla vahvat terveysturvallisuustoimet ovat edelleen käytössä, ja ne ovat toimineet hyvin.

– Meillä on pandemian aikana matkustanut ihmisiä, joilla on ollut tartunta, mutta yhtään tartuntaketjua ei ole lähtenyt meidän lennoiltamme.

Matkayhtiö TUI tiedotti perjantaina aloittavansa lomalennot heinäkuussa neljään kohteeseen Kreikassa ja Kyproksella. Elokuussa valikoima laajenee. Yhtiön viestintäpäällikkö Laura Aaltonen sanoo tiedotteessa, että kohteissa on kaikki valmiina, ja lomat pystytään järjestämään terveysturvallisesti.

Itämerellä alkaa reittiliikenne Tukholmaan

Viking Line ja Tallink Silja palauttavat reittiliikenteen Helsingin ja Tukholman välille kesän aikana. Viking Gabriella aloittaa reitillä heinäkuun 6. päivä ja Silja Serenade elokuun 1. päivä, yhtiöistä kerrotaan.

Viking Gabriellan Helsinki–Tukholma-reittimatkat tehdään sellaisina päivinä, kun Gabriella ei ole erikoisristeilyjen käytössä.

– Meillä on muutamia erikoisristeilyjä esimerkiksi Hankoon ja Kotkaan. Netistä kannattaa katsoa tarkemmin ne päivät, jolloin Gabriella kulkee Tukholmaan, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström .

Silja Serenade palaa Helsinki–Tukholma-reitille elokuun 1. päivä, kertoo Tallink Siljan viestintäjohtaja Marika Nöjd .

– Serenaden pitäisi olla silloin vielä Maarianhaminan risteilyllä, joten joudumme kontaktoimaan matkustajia, ja heille tulee taas pieni jumppa varaushommassa, Nöjd sanoo.

Liikennöinti Helsinki–Tukholma-reitillä keskeytettiin maaliskuussa 2020 koronapandemian aiheuttamien matkustusrajoitusten vuoksi.

Ahvenanmaa kiinnostaa suomalaismatkaajia

Nöjd ja Boijer-Svahnström kertovat, että suomalaisten matkustusinto Ahvenanmaalle on ollut nousujohteista.

– Maarianhaminan matkustajamäärät kasvavat koko ajan, mutta eivät risteilyt ole vieläkään missään nimessä täynnä, Nöjd sanoo.

Ahvenanmaalla asuva Boijer-Svahnström kertoo huomanneensa suomalaismatkailijoiden määrän kasvun omin silmin. Hänen mukaansa paikalliset kauppiaat ovat hyvin kiitollisia ilmiöstä, sillä suomalainen matkailija kuluttaa ruotsalaista enemmän rahaa.