Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Avi antoi Helsingin yliopistolle huomautuksen Sisu-opintojärjestelmän kehnosta saavutettavuudesta – näkövammaisille lähes mahdoton käyttää

Helsingin yliopisto on saanut Etelä-Suomen aluehallintovirastolta (avi) vakavan huomautuksen, joka koskee Sisu-opintojärjestelmää.

Sisua käytetään muun muassa kurssi-ilmoittautumisessa ja omien opintojen hallinnassa. Aville tehdyn kantelun mukaan Sisussa on vakavia saavutettavuusongelmia, joista osan Helsingin yliopisto suunnittelee korjaavansa vasta vuonna 2023.

Avi katsoo ratkaisuussaan Sisun näkövammaisille lähes mahdottomaksi käyttää itsenäisesti, ja toteaa että Helsingin yliopiston Sisu-järjestelmä ei täytä digipalvelulain mukaisia saavutettavuusvaatimuksia. Saavutettavuusvaatimuksista voi poiketa vain, jos poikkeamiselle on lain mukaiset perusteet saavutettavuusselosteessa. Avin näkemyksen mukaan yliopistolla ei ole riittäviä perusteita vuoteen 2023 asti ulottuville korjausajoille.

– Ratkaisuun vaikutti erityisesti se, että yliopistot ovat isoja toimijoita, joiden tehtävänä on nimenomaisesti edistää yhdenvertaisuutta ja tarjota kaikille yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella, saavutettavuuden valvonnan yksikön päällikkö Viena Rainio kertoo avin tiedotteessa.

– Jos suurin osa opiskeluajasta on mahdotonta käyttää itsenäisesti opintohallintajärjestelmää, se asettaa opiskelijat eriarvoiseen asemaan ja hankaloittaa tutkinnon suorittamista. Nähdäksemme yliopiston korjausaikataulu on perusteeton ja kohtuuttoman pitkä. Päädyimme näiden seikkojen vuoksi antamaan Helsingin yliopistolle huomautuksen lain vastaisesta toiminnasta, Rainio jatkaa.

Huomautus on avin ankarin tapa puuttua kantelun perusteella havaittuun lainvastaiseen toimintaan. Avin ohjauksen mukaan puutteet Sisun saavutettavuudessa täytyy korjata viivytyksettä vastaamaan digipalvelulain saavutettavuutta koskevia vaatimuksia.

Kantelu Helsingin yliopistosta Sisun vuoksi tehtiin aviin lokakuussa 2020.

Funidata Oy:n omistama Sisu-järjestelmä on käytössä Aalto-yliopistossa, Hankenissa, Helsingin yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Lappeenrannan–Lahden teknillisessä yliopistossa ja Tampereen yliopistossa. Järjestelmää arvosteltiin keskeneräisyydestä käyttöönoton yhteydessä.