Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Amnesty: Kreikassa siirtolaisten pakottamisesta takaisin rajan toiselle puolelle on tullut vakiintunut käytäntö

Kreikkalainen poliisi tähystämässä Evros-joella Kreikan ja Turkin rajalla lähellä Alexandroupolin kaupunkia. AFP / LEHTIKUVA

Milja Rämö / STT

Kansainvälinen ihmisoikeusjärjestö Amnesty International sanoo tuoreessa raportissaan , että Kreikan viranomaiset harjoittavat laitonta niin sanottua pushback-toimintaa rajoillaan. Pushback-operaatioissa Euroopan unionin alueelle yrittäviä siirtolaisia pakotetaan takaisin Turkin rajan puolelle eikä heille annetta mahdollisuutta hakea turvapaikkaa.

Järjestö näkee, että toiminnasta on tullut vakiintunut käytäntö Kreikan rajalla.

Raportin mukaan Kreikan rajavalvonta on syyllistynyt väkivaltaisiin ja laittomiin siirtolaisten kiinniottoihin. Kiinniotetut on palautettu Turkkiin. Toiminta on järjestön mukaan Kreikan ihmisoikeusvelvoitteiden, EU-lakien ja kansainvälisen oikeuden vastaista. Lisäksi raportissa kerrotaan siirtolaisten kaltoinkohtelusta ja mahdollisista kidutuksista.

Tuoreessa raportissa esillä olevat tapaukset ovat viime vuoden kesä–joulukuulta. Raporttia varten on haastateltu 16 ihmistä, jotka ovat kertoneet 21 pushback-tapauksesta. Järjestö arvioi palautusten vaikuttaneen noin tuhanteen ihmiseen.

Järjestö kertoo, että kaikki operaatiot eivät ole tapahtuneet raja-alueilla. Neljä järjestön haastattelemaa ihmistä oli otettu kiinni Pohjois-Kreikassa.

Kreikka on toistuvasti kiistänyt syytökset. Amnesty raportoi siirtolaisten pakottamisesta takaisin rajan yli ensimmäisen kerran vuonna 2013.

---------

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut